10:06 17.10.2014

Суд зобов'язав "Богдан Моторс" виплатити Укрексімбанку понад 388 млн грн заборгованості

3 хв читати
Суд зобов'язав "Богдан Моторс" виплатити Укрексімбанку понад 388 млн грн заборгованості

Господарський суд Києва зобов'язав ПАТ "Автомобільна компанія"Богдан Моторс" та його дочірнє підприємство - Автоскладальний завод №2 виплатити Державному експортно-імпортному банку (Укрексімбанк, Київ) заборгованість на загальну суму понад 388,16 млн грн, зокрема 313,26 млн грн - боргу за кредитом.

Згідно з рішенням суду від 9 жовтня 2014 року, таким чином, позов Укрексімбанку про стягнення боргу з урахуванням відсотків за кредитом, а також пені і штрафів задоволено в повному обсязі.

Спочатку Укрексімбанк в поданому в червні поточного року позові вимагав від "Богдан Моторс" відшкодувати йому 340,57 млн грн, проте потім збільшив позовні вимоги до 388,16 млн грн, зокрема за рахунок 38,5 млн грн втрат від інфляції.

Згідно з описовою частиною рішення суду, "Богдан Моторс" просив розстрочити виконання рішення суду шляхом щорічних рівних платежів до кінця 2024, мотивуючи це негативним впливом військової агресії іншої держави на продаж автомобілів в Україні. Автовиробник зазначав, що автосалони корпорації в Сімферополі (АРК) і Горлівці з усіма товарними запасами захоплені, а салони в Донецькій і Луганській областях не працюють. Унаслідок припинення продажів зупиняється і виробництво.

"Богдан Моторс" також зазначає, що вартість зобов'язань товариства перевищує вартість активів, що робить неможливим покриття всіх вимог кредиторів за рахунок майна боржника, а все ліквідне майно закладено, кошти на виконання рішення суду відсутні.

Кредитна лінія Укрексімбанку в розмірі EUR18 млн із терміном погашення в січні 2011 року була відкрита ТОВ "Кіа Моторс Україна", що на той час входила до корпорації "Богдан", у вересні 2005 року. У січні 2010 року борг було переведено на Автоскладальний завод №2 (тоді ж "Кіа Моторс Україна" увійшла до складу корпорації "УкрАВТО" - ІФ). Поручителем за кредитом виступив "Богдан Моторс".

У лютому 2010 року додатковим договором строк кредит було подовжено до 22 листопада 2015 року.

Між тим, у зв'язку з невиконанням позичальником зобов'язань за кредитним договором щодо повернення кредиту, сплаті відсотків та комісії, банк вирішив повернути борг достроково.

Як повідомлялося, завод із виробництва легкових автомобілів (Автоскладальний завод №2) потужністю 120-150 тис. авто на рік було побудовано в Черкасах у 2008 році, коли ринок легкових автомобілів в Україні щорічно динамічно зростав. Корпорація "Богдан" інвестувала в його створення $330 млн переважно за рахунок кредитних коштів. Наразі завод практично простоює.

АК "Богдан Моторс" на сьогодні об'єднує виробничі активи корпорації "Богдан" з виробництва легкових автомобілів (Lada, Hyundai, JAC, автомобілі під власним брендом) в Черкасах і автобусів та тролейбусів у Луцьку потужністю 6 тис. на рік (Автоскладальний завод №1 ).

У січні-червні 2014 року ПАТ отримало чистий збиток у розмірі 766,36 млн грн, що майже в 14 разів перевищило аналогічний показник першого півріччя 2013 року, чистий дохід скоротився на 46,4% - до 300,85 млн грн.

Укрексімбанк заснований в 1992 році. Єдиним власником цього банку є держава. Наглядові ради держбанках в Україні формуються президентом, урядом і Верховною Радою: квота кожного з них становить п'ять членів. Термін повноважень членів наглядових рад держбанків - п'ять років.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2014 року за розміром загальних активів Укрексімбанк посідав 3-е місце (111,134 млрд грн) серед 173 банків країни.

Офіційний курс НБУ - 12,9514 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

Генпрокурор підписав стандарт діяльності прокурорів із захисту інвестицій під час досудового розслідування

На все майно ексголови Верховного Суду Князєва накладено арешт - Мін'юст

ВР розширила компетенцію органів місцевого самоврядування в частині міжтериторіального та транскордонного співробітництва

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА