20:19 23.10.2014

Sberbank CIB очікує послаблення гривні до 14 грн/$1 до кінця 2014 р. та 16 грн/$1 до кінця 2015 р.

2 хв читати

Тиск на гривню у міру прискорення інфляції зберігається, міжнародні резерви Національного банку України, найімовірніше, поступово скорочуватимуться доти, доки країна не отримає чергового кредиту, йдеться в огляді Sberbank Investment Research, аналітичного підрозділу Sberbank CIB.

"За нашими оцінками, наприкінці року курс становитиме близько 14,00 грн за долар", - зазначено в документі.

Згідно з ним, наступного року аналітики Sberbank CIB очікують середньорічний курс гривні на рівні близько 15 грн/$1, а курс на кінець року - близько 16 грн/$1.

Водночас вони зазначають, що дефіцит рахунку поточних операцій за підсумками січня-серпня 2014 року зменшився $2,7 млрд порівняно з майже $9,0 млрд за аналогічний період минулого року, і в серпні негативне сальдо становило лише $41 млн.

На думку авторів огляду, оскільки річна інфляція у вересні становила 17,5%, а облікова ставка Нацбанку - 12,5%, реальні процентні ставки перебувають далеко "в мінусі", і можна очікувати подальшого підвищення ставок НБУ.

Аналітики Sberbank CIB зазначають, що основним каталізатором економічної активності на тлі в'ялого експорту, як і раніше, є внутрішній попит (споживання та інвестиції), проте в третьому кварталі він, очевидно, різко впав, хоча при цьому намітилося збільшення чистого експорту (що, як і раніше, перебуває в негативній зоні) завдяки суттєвому скороченню імпорту.

"Той факт, що промисловий спад зачепив усі регіони країни, дає змогу припустити, що відновлення економіки у 2015 році буде дуже важким", - йдеться в огляді.

Його автори прогнозують, що у 2014 році спад ВВП України становитиме 7%, а наступного року уповільниться до 1,5%, при тому, що владі вдасться скоротити дефіцит консолідованого бюджету з 7% ВВП поточного року до 6% ВВП наступного року.

Нині офіційний курс гривні становить близько 12,95 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уряд виділив ще понад 8 млрд грн на будівництво фортифікацій - Шмигаль

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА