08:59 06.11.2014

Україна очікує відновлення платежів "Газпрому" за транзит у листопаді - глава Міненерговугілля

3 хв читати
Україна очікує відновлення платежів "Газпрому" за транзит у листопаді - глава Міненерговугілля

НАК "Нафтогаз України" в листопаді поточного року очікує надходження від "Газпрому" першого, після отриманого влітку 2013 року авансу, платежу за транзит газу, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан журналістам.

"Транзит. Найближчий платіж, як я розумію, має надійти в листопаді місяці", - сказав він журналістам у Києві в середу.

Водночас міністр не уточнив інших подробиць.

Як повідомлялося, 16 червня 2013 року "Газпром" повідомив про рішення надати "Нафтогазу України" черговий аванс на $1 млрд, який би допоміг українській компанії закупити газ для закачування до підземних сховищ для підготовки до зими. Російська компанія на той момент (ціна газу становила трохи більше $400 за 1000 куб. м) думала, що цієї суми має вистачити для оплати транзиту до початку 2015 року.

Проте 21 серпня 2014 року "Газпром" повідомив, що в липні аванс вичерпався, пояснюючи це підвищенням ціни газу, до якої прив'язана ставка транзиту, з 1 квітня до $485 за 1000 куб. м. Російський монополіст перерахував "Нафтогазу" $10,54 млн, але українська компанія повернула ці гроші, оскільки наполягає на збереженні ціни газу на рівні, що діяв у першому кварталі минулого року, - $268,5 за 1 тис. куб. м.

Угоди, досягнуті в Брюсселі 30 жовтня цього року, окрім встановлення ціни в $378 за 1000 куб. м в четвертому кварталі, передбачають, що "Газпром" продовжить грошові платежі "Нафтогазу" за транзит газу, відмовившись від одностороннього взаємозаліку цих коштів у рахунок оплати поставок газу. У свою чергу, уряд України вже звернувся до Нацбанку з проханням скасувати для НАК вимогу про обов'язковий продаж цього валютного виторгу, очевидно, щоб використовувати ці кошти для оплати імпорту газу.

Транзит природного газу через українську газотранспортну систему (ГТС) у 2013 році становив 86,126 млрд куб. м, що на 2,2% більше, ніж у 2012 році. Однак за підсумками дев'яти місяців поточного року він знизився на 19,7% (на 12,3 млрд куб. м) - до 50,2 млрд куб. м.

Ставка плати за транзит російського газу з січня 2014 року знизилася на 9,9% (на $0,3) - до $2,73 за 1 тис. куб. м/100 км, зазначалося в проспекті євробондів України, оприлюдненому в лютому цього року. Згідно з документом, у першому півріччі 2013 року тариф на транзит становив $3,08, у третьому кварталі - $3,04, у четвертому - $3,03 за 1 тис. куб. м/100 км.

Ставка тарифу на транспортування газу територією України, відповідно до підписаного в 2009 році контракту "Нафтогазу" і "Газпрому", з 2010 року є плаваючою і визначається за формулою, залежною від вартості паливної складової та інфляції в Європі.

Уряд України на початку вересня затвердив тимчасовий порядок формування тарифів на листопад-грудень 2014 року на основі тарифної системи "вхід/вихід" для точок входу і виходу газу і передбачає як грошову оплату, так і товарну компенсацію об'ємів природного газу на виробничо-технологічні витрати газотранспортному підприємству.

"Нафтогаз України" в жовтні оскаржив чинний газовий контракт із "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі, щоб перейти до нового порядку ціноутворення, з урахуванням вимоги третього енергопакета ЄС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

Обстріляна територія шахти на Донеччині, споживання знижується в умовах потепління - Міненерго

На Донеччині внаслідок обстрілів за добу загинули четверо мирних жителів, поранені вісім - ОВА

В Україні презентували проєкт для підлітків для розвитку м'яких навичок і подолання освітніх втрат "ПОВІР"

У Києві на ст. метро "Звіринецька" розпочали встановлення нової назви

На Миколаївщині уламками збитої ракети пошкоджено транспортну інфраструктуру

Бронь для військовозобов'язаних співробітників оформили 11 перевізників

Пожежу на складі "Нової пошти" в Одесі ліквідовано - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА