12:07 07.02.2019

Наглядову раду "Нафтогазу" необхідно ліквідувати, а саму компанію підпорядкувати Кабміну - Продан

3 хв читати
Наглядову раду "Нафтогазу" необхідно ліквідувати, а саму компанію підпорядкувати Кабміну - Продан

Наглядову раду (НР) НАК "Нафтогаз України" необхідно ліквідувати, а саму компанію підпорядкувати Кабінету Міністрів.

Таку думку висловив екс-міністр енергетики та вугільної промисловості, екс-голова Нацкомісії регулювання електроенергетики (нині НКРЕКП - ІФ) Юрій Продан у середу на круглому столі, організованому Міжнародним фондом Блейзера на тему "Нова енергетична політика України: як вийти з глухого кута й не допустити краху (газовий аспект)".

На його думку, НР "Нафтогазу" в нинішньому складі не виконує контрольних функцій, саме її існування недоцільне в структурі, де лише один акціонер - держава.

Ю.Продан спрогнозував виникнення серйозних проблем з 1 січня 2020 року в зв'язку з завершенням дії угоди на транзит російського газу. На його думку, є загроза припинення транспортування російським контрагентом. "Мені здається, ситуація стоїть на місці", - додав екс-міністр, коментуючи перебіг переговорного процесу "Нафтогазу" з російським АТ "Газпром" щодо укладення нового договору.

Екс-міністр енергетики також вважає, що питання видобутку газу в системі НАК необхідно винести на розгляд уряду. "Збільшення видобутку та перспектив його збільшення я не бачу, крім того, що НАК перетворилася на податкового агента", - додав він.

Директор інтегрованого газового бізнесу групи "Нафтогазу" Андрій Фаворов, у свою чергу, навів низку аргументів "Нафтогазу", які обґрунтовують відсутність приросту газовидобутку. За його словами, за відсутності вкладень рівень видобутку "Укргазвидобування" минулого року скоротився б до 11,4 млрд куб. м (факт 2018 року - 15,4 млрд куб. м). Близько 1 млрд куб. м компанія не змогла видобути через неотримання ліцензій. Природне зниження газовидобутку через виснаження свердловин нині становить 1-1,2 млрд куб. м на рік, і його необхідно компенсувати. "Укргазвидобування" у 2018 році порівняно з попереднім роком збільшило темпи буріння з 250 тис. м до 313 тис. м, здійснило 173 гідророзриви пластів (у 2017 році - 101, у 2016-му - 16).

Для збільшення газовидобутку "Укргазвидобуванню" потрібно більше коштів, наголосив топ-менеджер "Нафтогазу". Наразі в роздрібній ціні на газ податкові платежі становлять 5,91 грн за кубометр, або 70%, на розвиток залишається 0,34 грн (4% роздрібної ціни, або 5 млрд грн на рік). Щоб вивільнити необхідні суми, "Нафтогаз" пропонує уряду знизити його зобов'язання з виплати дивідендів з 75% до 30% прибутку, в такому разі для розвитку "Укргазвидобування" компанія отримає близько 2 грн із кубометра (необхідних 30 млрд грн на рік), повідомив А.Фаворов.

Водночас експерти дали свою оцінку ситуації з державним газодобуванням. За даними члена-кореспондента НАН України Дмитра Єгеря, доведені запаси газу в НАК становлять 250 млрд куб. м, і їх приросту за останні роки не зафіксовано. "Для забезпечення збільшення видобутку необхідно було з 2015 року нарощувати запаси на 50 млрд куб. м на рік", - вважає колишній головний інженер АТ "Укргазвидобування" Борис Синюк. За його даними, "Нафтогаз" має близько 70 ліцензій на геологічне вивчення родовищ, але на нових площах роботи практично не виконуються. "Всі чекали на відкриття якого-небудь великого родовища, але цього не відбулося", - додав він.

На думку Б.Синюка, реалізуючи стратегію нарощування газовидобутку, АТ "Укргазвидобування" пішло хибним шляхом, працюючи з наявним фондом, застосовуючи методи гідророзривів пластів, інтенсифікації та здійснюючи капремонти свердловин. Гідророзриви в 30% випадків дали негативний результат, капремонти не дали очікуваного приросту дебіту свердловин, вважає Б.Синюк.

Під час круглого столу експерти також звернули увагу на істотно збільшені виробничо-технічні витрати газу за незмінного рівня видобутку. Зокрема, у 2018 році їх було зафіксовано на рівні 1,5 млрд. куб. м, тоді як 10 років тому за аналогічного рівня видобутку вони становили 400-450 млн куб. м. Коментуючи цю ситуацію, А.Фаворов визнав, що вона потребує додаткового дослідження.

"Укргазвидобування", 100% акцій якого належать НАК "Нафтогаз України", є найбільшою газодобувною компанією країни, що забезпечує близько 75% загального видобутку газу в країні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА