11:35 26.11.2014

Американський суд поділив гроші Лазаренка: частину отримає банк на Антигуа, частину США

4 хв читати

Суд м. Вашингтон схвалив угоду, згідно з якою банк у державі Антигуа отримує частину належали колишньому українському прем'єр-міністру Павлу Лазаренку, ще частину - уряд США, повідомляє корпорація "Голос Америки".

Як повідомляє "Голос Америки" у середу, існує велика ймовірність, що майже $75 млн надійдуть на рахунки американського уряду.

У корпорації нагадують, що паралельно з судом над П. Лазаренка в Каліфорнії, в американській столиці в 2004 році було розпочато процес конфіскації його майна. Загалом американській системі правосуддя вдалося встановити місцезнаходження близько $250 млн, які були виведені з України корупційним шляхом і зберігаються на рахунках в острівних державах Антигуа і Гернсі, Литві, Ліхтенштейні та Швейцарії.

За повідомленням "Голосу Америки", на ці гроші П. Лазаренка претендували, зокрема, і російський "Газпром", а також банк "Єврофед", який був заснований екс-прем'єром на Антигуа, але зараз управляється призначеним судом ліквідатором. Банк пішов на мирову з урядом США, який також є однією зі сторін процесу, і погодився на зняття претензій здебільшого грошей, а суддя цю мирову схвалив.

"Приблизно 23% (коштів Лазаренка - ред.) надійдуть банку "Єврофед" для погашення витрат на юристів, судові витрати і для розподілу між тими вкладниками банку, які не були асоційовані з Лазаренком. Банк "Єврофед" знімає свої претензії щодо залишку грошей. Виявляється, що близько $75 млн будуть надані у розпорядження США", - заявив виданню партнер юридичної компанії AGG Джин Берд.

За його словами, мирова стосується лише $100 млн з $250 млн коштів П. Лазаренка. Крім цього, залишається ще $150 млн, заморожених на рахункаху Гернсі та Швейцарії, на які також претендує уряд США.

"В України була можливість претендувати на ці гроші, коли в 2004 році цю справу було розпочато. Україна в той час ухвалила рішення не брати участь у цьому процесі або не ухвалила ніякого рішення. У 2007 році я зустрічався з представниками Міністерства юстиції України та пропонував зайнятися цією справою з боку України. Тоді у України ще був шанс. На сьогоднішній момент офіційно увійти в цю справу в України шансів практично немає, оскільки минуло багато часу і перше, що запитає суддя, а де ви були раніше. Справа вже підходить до кінця", - додав Дж.Берд.

Однак, за його словами, Україна має можливість претендувати на гроші, виведені колишнім прем'єр-міністром корупційним шляхом. "Існують прецеденти, коли ті гроші, які США конфіскували в іноземних осіб, визнаних винними у порушенні американських законів, що були використані для фінансування проектів у цих країнах", - зазначив він. Для цього юрист пропонує українському уряду вже зараз ініціювати переговори на цю тему з Міністерством юстиції США.

Як повідомлялося, П. Лазаренко, який відсидів в американській в'язниці понад 10 років за фінансові махінації, 1 листопада 2012 року вийшов із в'язниці Terminal Island на свободу. У США український екс-прем'єр обвинувачувався у відмиванні грошей, отриманих незаконним шляхом і переведених на закордонні рахунки в 1994-1999 роках. У серпні 2006 року він був засуджений каліфорнійським судом до дев'яти років ув'язнення за відмивання грошей та інші злочини.

У Генпрокуратурі України тоді заявляли, що варто П. Лазаренкові повернутися в Україну, як він буде арештований. Адвокати екс-прем'єра уточнюють, що в Україні слідчі йому інкримінують близько 50 кримінальних епізодів: хабарництво, привласнення коштів і зловживання становищем.

8 листопада 2012 року стало відомо, що П. Лазаренко подав клопотання в Імміграційний суд Сан-Франциско про надання йому тимчасового статусу на право перебування на території США. Термін дії його службового та дипломатичного паспортів закінчився, після чого його переведено в ізолятор тимчасового утримання, де утримуються люди через прострочені візи та інші проблеми з міграційним законодавством.

На початку листопада поточного року адвокат П. Лазаренка Віктор Чевгуз повідомив про можливість депортації його підзахисного з США. При цьому він висловив сумнів, що П. Лазаренко повернеться в Україну, оскільки проти нього можуть підняти порушені раніше справи.

Міністерство доходів і зборів України розпочало судовий процес у США і Швейцарії для захисту інтересів держави Україна у справі про розкрадання $200 млн, у незаконному привласненні яких підозрюється група осіб, зокрема українських екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і П. Лазаренка. Міндоходів доручив міжнародній юридичній фірмі Lawrence Graham представляти їхні інтереси у майбутніх судових процесах у кількох країнах світу і вжити всіх необхідних заходів для найкращого захисту інтересів держави Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА