12:56 23.12.2014

Україна відмовилася від позаблокового статусу - закон

2 хв читати
Україна відмовилася від позаблокового статусу - закон

Верховна Рада внесла зміни до законів України "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" і "Про основи національної безпеки України", що передбачають відмову від позаблокового статусу країни.

За законопроект, внесений на минулому тижні президентом України Петром Порошенком, на ранковому засіданні парламенту у вівторок проголосували 303 депутати. 9 парламентарів проголосували проти, 2 утрималися, 56 не голосували.

Як повідомляється на сайті українського парламенту, з фракції "Блоку Петра Порошенка" законопроект підтримали 127 народних депутатів (14 не голосували, 8 були відсутні), з фракції "Народний фронт" - 77 (3 не голосували, 2 були відсутні), з фракції "Об'єднання Самопоміч" - 29 (2 не голосували, 1 був відсутній), з фракції "Батьківщина" - 14 (1 не голосував, 4 були відсутні).

Крім того, законопроект підтримали 8 з 20 депутатів групи "Воля народу", 9 з 18 депутатів групи "Економічний розвиток" і 20 з 40 позафракційних парламентарів. З фракції "Опозиційний блок" цей закон не підтримав жоден депутат, при цьому 8 проголосували проти, 18 не голосували, а 14 були відсутні.

Як зазначено в пояснювальній записці до законопроекту, позаблоковий статус України виявився неефективним для забезпечення безпеки країни. "Позаблоковий статус України, який був закріплений в законі "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики", виявився неефективним в контексті забезпечення безпеки держави від зовнішньої агресії і тиску", - йдеться в записці.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначено, що відмова від позаблокового статусу України обгрунтована агресією Російської Федерації проти України. "Агресія Російської Федерації проти України, незаконна анексія нею Автономної Республіки Крим, ведення проти нашої держави так званої "гібридної війни", військове втручання в східних регіонах України, постійний військовий, політичний, економічний і інформаційний тиск з боку Росії обумовлюють необхідність пошуку ефективніших гарантій незалежності, суверенітету, безпеки і територіальної цілісності України", - зазначено в пояснювальній записці.

Згідно з прийнятим у вівторок актом, із закону "Про основи внутрішньої і зовнішньої політики" вилучається норма, яка закріплює позаблоковий статус України. У розділі про основні принципи зовнішньої політики закону закріплена норма про поглиблення співпраці з НАТО "для досягнення критеріїв, необхідних для придбання членства в цій організації".

У закон "Про основи національної безпеки України" додається положення, згідно з яким серед пріоритетів національних інтересів, - інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір з метою членства в Європейському Союзі і в НАТО.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА