16:08 01.09.2014

Соболєв сподівається на розгляд ВР законопроекту про відмову від позаблокового статусу України авторства Тарасюка

2 хв читати
Соболєв сподівається на розгляд ВР законопроекту про відмову від позаблокового статусу України авторства Тарасюка

Лідер фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв сподівається, що Верховна Рада розгляне законопроект "Про відмову від позаблокового статусу України".

"Ми його подали, і я сподіваюся, що його буде розглянуто, але для цього необхідно включити його до порядку денного", - сказав С.Соболєв на брифінгу в Києві в понеділок.

Він нагадав, що законопроект "Про відмову України від позаблокового статусу" вніс до Верховної Ради України народний депутат фракції "Батьківщина" Борис Тарасюк ще чотири місяці тому.

За словами С.Соболєва, в законопроекті Б.Тарасюка "прямо визначено повернення до стану, який існував до 2010 року, коли за наполяганням В.Януковича та Партії регіонів і комуністів ми змінили відповідну статтю закону".

Він нагадав, що фракція "Батьківщина" тоді не голосувала за ці зміни.

"Ми пропонуємо відмовитися від позаблокового статусу. Більше того, партія "Батьківщина" ініціює негайно всі ті процедури, які необхідні для подачі заяви для вступу країни до НАТО", - наголосив С.Соболєв.

Він зазначив, що у зв'язку з тією ситуацією, яка нині склалася в Україні, відмова від позаблокового статусу – це "єдина можливість залучення колективної системи безпеки".

На думку С.Соболєва, "неможливо один на один протистояти російській агресії".

Як повідомлялося, на засіданні Кабміну в п'ятницю, 29 серпня, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що уряд вносить на розгляд парламенту законопроект про скасування позаблокового статусу України.

Як відомо, в 2010 році Верховна Рада ухвалила законопроект "Про засади внутрішньої і зовнішньої політики", внесений на розгляд парламенту тодішнім президентом Віктором Януковичем. У ньому було проголошено позаблоковий статус України і виключено курс на євроатлантичну інтеграцію країни. Закон, який досі є чинним, передбачає, що основним принципом зовнішньої політики країни "є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного партнерства з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань, що становлять взаємний інтерес".

Курс на євроатлантичну інтеграцію разом зі зближенням України з Євросоюзом було оголошено в 2005 році після приходу до влади президента Віктора Ющенка. Ключовим на шляху євроатлантичної інтеграції України став Бухарестський саміт НАТО у 2008 році, під час якого Київ розраховував на надання Плану дій щодо членства в альянсі (ПДЧ). Проте в результаті саміту країни-члени НАТО так і не надали ПДЧ Україні, посилаючись на те, що населення країни не готове до цього кроку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії за виділення найбільшого пакета оборонної підтримки

Посол ЄС: Дуже сподіваюся, що в червні буде ухвалено рішення про затвердження переговорної рамки для України

Посол ЄС в Україні Матернова вітає ініціативу громадян Словаччини зі збору коштів для закупівлі снарядів для української армії

Байден закликав Сенат проголосувати за пакет допомоги Україні

У домовленостях про ATACMS всі точки розставлені - Зеленський після розмови з Байденом

ЄС планує санкції проти постачання іранських ракет Росії та на Близький Схід

Безугла передумала виходити з фракції "Слуга народу"

Перші поранені українські захисники прибули до Берліну на протезування - Кличко

МЗС України про загострення внутрішньополітичної ситуації в Грузії: закликаємо шукати вирішення ситуації шляхом конструктивного діалогу

Макрон бачить обов'язок ЄС у розширенні санкцій проти Ірану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА