17:12 15.01.2015

Україна у 2014 р. скоротила газодобування на 4,7% - "Нафтогаз"

2 хв читати
Україна у 2014 р. скоротила газодобування на 4,7% - "Нафтогаз"

Україна у 2014 році скоротила видобуток газу на 4,7% (на 1 млрд куб. м) порівняно з 2013 роком - до 20,5 млрд куб. м, повідомляє прес-служба НАК "Нафтогаз України".

"Приватні виробники збільшили видобуток газу на 18% - до 3,3 млрд куб. м газу. Обсяг виробництва державною компанією "Укргазвидобування" залишився на рівні 2013 року (15,1 млрд куб. м). ПАТ "Укрнафта" у 2014 році скоротило обсяг видобутку на 10% - до 1,7 млрд куб. м газу. Внаслідок анексії Криму у березні 2014 року Україна отримала минулого року лише 0,3 млрд куб. м газу від ДАТ "Чорноморнафтогаз" порівняно з 1,7 млрд куб. м газу, видобутого підприємством у 2013 році", - йдеться в повідомленні.

Головною причиною різниці між показниками приватних і державних добувачів у "Нафтогазі" називають встановлені ціни реалізації видобутого газу.

"Приватні виробники газу в Україні продають свій газ за ціною 5,9 тис. грн (близько $350) за тис. куб. м до сплати ренти, що приблизно відповідає ціні імпортованого газу станом на IV квартал 2014 року. "Укргазвидобування" отримує 349 грн (близько $20) за тис. куб. м газу до сплати ренти", - йдеться в повідомленні.

За підрахунками "Нафтогазу", повна економічна собівартість для "Укргазвидобування", яка дасть змогу залучити інвестиції для розробки нових родовищ та збільшення видобутку газу, становить близько $220 за тис. куб. м без урахування рентних платежів.

"Для "Укрнафти" граничну ціну реалізації видобутого природного газу встановлено на рівні 530 грн (близько $30) за тис. куб. м до сплати ренти. Компанія "Укрнафта" неодноразово оскаржувала в суді закупівлю цього газу "Нафтогазом" протягом 2006-2011 рр. за ціною, встановленою регулятором, стверджуючи, що ця ціна не покривала собівартості виробництва газу", - йдеться в повідомленні.

У "Нафтогазі" нагадують, що НАК не отримує газ, видобутий "Укрнафтою", для покриття потреб українських домогосподарств із 2012 року. "Нафтогаз" володіє 51% акцій "Укрнафти", але не здійснює операційного контролю над підприємством", - зазначають у НАК.

Граничні ціни на природний газ для виробників та споживачів в Україні встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА