16:22 21.01.2015

НБУ засвідчує скорочення в 2014 р. обсягу підробних банкнот в обігу

2 хв читати
НБУ засвідчує скорочення в 2014 р. обсягу підробних банкнот в обігу

Кількість підробних банкнот в обігу в 2014 році трохи скоротилася - до 3 шт. на 1 млн шт. справжніх банкнот, повідомив заступник директора департаменту організації виготовлення і захисту грошей і бланків цінних паперів Національного банку України (НБУ) Володимир Тищенко.

"За підсумками 2014 року кількість вилучених з обігу підробних банкнот гривні незначна і перебуває на рівні 2013 року. У кількісному вираженні це становить близько трьох банкнот на 1 млн справжніх банкнот в обігу", - заявив він на брифінгу в середу.

За даними Нацбанку, в 2013 році цей показник становив 3,5 шт., у 2012 році - 4,1 шт.

При цьому в країнах Євросоюзу цей показник у 2014 році становив близько 43 шт.

Щодо підробних банкнот іноземних валют В. Тищенко повідомив, що в 2014 році вилучено близько 350 шт. підробних доларів, близько 300 шт. підробних євро і близько 100 шт. підробних російських рублів.

"Ситуація контрольована і не є загрозливою", - наголосив він.

Щодо умисне пошкоджених банкнот, зокрема через військові дії на сході України, директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко повідомив, що міграція такої готівки відстежується.

"Немає масового напливу такої готівки, масового вкидання або масового ходіння серед населення. Ситуація контрольована", - наголосив він.

За даними В.Зайвенка, умисне пошкоджені банкноти становлять близько 0,007% від суми готівки в обігу. При цьому третина такої готівки вже спрямована банками в НБУ й вони відшкодовані.

За даними НБУ, за по дозвіл на пошкодження готівки зверталося 36 банків, але скористалися таких дозволом лише п'ять кредитно-фінансових установ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА