14:31 12.02.2015

Переслідування російськими силовиками активістів за лютневий мітинг 2014 року під парламентом в українському Сімферополі є незаконним - правозахисники

2 хв читати
Переслідування російськими силовиками активістів за лютневий мітинг 2014 року під парламентом в українському Сімферополі є незаконним - правозахисники

У Кримській польовий місії з прав людини (КПМ) вважають, що переслідування російськими силовиками активістів за участь у мітингу біля стін кримського парламенту 26 лютого 2014 року, що тривають у Криму, порушують міжнародні норми права і принципи кримінального права, оскільки ці події відбувалися на території України, під її юрисдикцією і здійснювалися її громадянами.

"Прокуратуру і слідчий комітет РФ не бентежить, що вони порушили кримінальну справу щодо подій, які сталися за три тижні до "референдуму". Дії відбувалися на території України, під юрисдикцією України і здійснювалися громадянами України", - заявила заступник голови КПМ (Україна) Ольга Скрипник, повідомляється в четвер на офіційному сайті КПМ.

На її думку, вирішувати, чи було це правопорушенням, мають право лише українські суди.

У свою чергу, заступник голови КПМ (Росія) Дмитро Макаров впевнений, що вже зараз можна оскаржити рішення про арешти людей за цією справою, зокрема, і через звернення до Європейського суду з прав людини.

При цьому в КПМ зазначають, що за участь у подіях 26 лютого минулого року наразі заарештовано лише активістів, опозиційних до чинної влади Криму. Один з них - заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

У місії нагадали, що в рамках розслідування справи щодо подій 26 лютого 2014 року співробітники СК РФ і Центру протидії екстремізму провели обшук на першому кримськотатарському телеканалі ATR. У результаті були вилучені записи подій 26 лютого 2014 року перед Верховною Радою Криму. 29 січня цього року в рамках цієї справи було затримано А. Чийгоза за підозрою в організації та участі в масових заворушеннях", а 7 лютого за аналогічним обвинуваченням затримано Іскендера Кантемирова. Його залишили під вартою на два місяці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА