14:30 20.03.2015

Працівники Одеського НПЗ просять націоналізувати підприємство - голова Одеської ОДА

3 хв читати
Працівники Одеського НПЗ просять націоналізувати підприємство - голова Одеської ОДА

Працівники ПАТ "Одеський нафтопереробний завод" просять націоналізувати підприємство, заявив голова Одеської обладміністрації Ігор Палиця на прес-конференції в четвер.

"Працівники, страйкарі, звернулися до нас із проханням, щоб держава скоріше вже націоналізувала підприємство та швидше почала платити за утримання пожежної охорони і турбувалася про безпеку заводу", - сказав він про акцію протесту співробітників НПЗ, що відбулася напередодні.

І.Палиця також висловився за якнайшвидший перехід заводу під контроль держави, що, зокрема, дасть можливість забезпечити необхідний рівень безпеки на НПЗ, а також за якнайшвидше завершення кримінального провадження, пов'язаного з підприємством.

Як повідомлялося, восени 2014 року силовики взяли під охорону нафтопродукти на Одеському НПЗ. Перед цим прокуратура Одеської області звернулася до суду і добилася рішення про державну охорону цих нафтопродуктів. Спроби представників заводу оскаржити це рішення в апеляційному порядку не увінчалися успіхом. У свою чергу на Одеському НПЗ заявляли, що нафтопродукти, які зберігаються там, хочуть викрасти, а події на заводі можуть привести до екологічної катастрофи.

Через деякий час нафтопродукти було перекачано на територію компанії "Синтез Ойл".

Ці події також прокоментував голова Дніпропетровської обладміністрації Ігор Коломойський, якого деякі ЗМІ називають ініціатором дій силовиків. У коментарі російському телеканалу "Дождь" він повідомив, що нафтопродукти буде відправлено на склади держпідприємства "Укртранснафтопродукт" із метою запобігання подальшому вивезенню заарештованого на заводі палива в інтересах бізнесмена Сергія Курченка, що перебуває нині в Москві.

І.Коломойський також виступив за закриття Одеського НПЗ. "Це не наш завод і нас він не цікавить, у нас є недовантажений Кременчуцький завод, а Одеський НПЗ необхідно закрити, щоб не псувати екології Одеси. Вона має бути блискучою після втрати Криму", - заявив він.

Наприкінці жовтня одеські правоохоронці вже здійснили силові дії на Одеському НПЗ. Тоді, за офіційною версією, вони намагалися з'ясувати, який об'єм із заарештованого в травні палива, що належить компанії "Східно-європейська паливно-енергетична компанія" (СЄПЕК) бізнесмена Сергія Курченка та зберігається на Одеському нафтопереробному заводі, було вивезено з підприємства.

Прокуратура Одеської області повідомила, що здійснює процесуальне керівництво в кримінальному провадженні за низкою статей Кримінального кодексу, зокрема за ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 5 ст. 205, ч. 3 ст. 209 та ч. 2 ст. 364. У рамках розслідування цих кримінальних проваджень ухвалено рішення переміряти об'єм палива, що зберігається на Одеському НПЗ.

У свою чергу на заводі заявили, що під прикриттям розслідування кримінальних проваджень правоохоронці вивозять нафтопродукти із заводу на користь третіх осіб.

У 2013 році Одеський НПЗ у НК "ЛУКОЙЛ" купила група "СЄПЕК" Сергія Курченка, яка пізніше передала підприємство як заставу ВАТ "Банк ВТБ" (РФ).

Проектна потужність ОНПЗ із переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА