20:07 07.05.2015

У Криму створено Український культурний центр, який опікуватиметься збереженням та розвитком української культури

2 хв читати
У Криму створено Український культурний центр, який опікуватиметься збереженням та розвитком української культури

У Сімферополі в четвер презентували Український культурний центр (УКЦ), який опікуватиметься збереженням та розвитком української культури на півострові.

Для збереження самоідентичності українського етносу в Криму ініціатори створення УКЦ планують проводити в його рамках освітні курси української мови та історії України для всіх охочих, повідомляє інформаційне агентство "Центр журналістських розслідувань".

"Ми також плануємо створити громадську бібліотеку української літератури, провести конкурс української пісні, організувати освітні курси та готувати випускників кримських шкіл, які планують вступати до вишів на території материкової України", - розповів на презентації УКЦ один з його організаторів Леонід Кузьмін.

Він також наголосив, що вже досягнуто попередніх домовленостей з учителями української мови та історії України, а також викладачами вишів.

При цьому організатори УКЦ наголошують, що культурний центр - не політичний рух, і діяльність його буде спрямована лише на розвиток української культури на півострові. "Проводитимемо дні українського кіно, літературні читання і діятимемо виключно у рамках чинного в Криму законодавства", - зазначив ще один організатор УКЦ Вельдар Шукурджієв.

Організатори УКЦ також заявили, що мають намір співпрацювати з українськими організаціями, які покинули територію Криму, - "Український дім" і "Українська громада Криму", і висловили сподівання на співпрацю з іншими російськими та українськими організаціями.

Як повідомлялося, 9 березня в Сімферополі співробітники російської поліції затримали Л.Кузьміна за організацію мітингу, присвяченого дню народження Тараса Шевченка, і двох учасників заходу - Олександра Кравченка та Вілідара Шукурджієва.

Силовики пояснили, що приводом для затримання стало використання на мітингу української символіки. Матеріали щодо затриманих було направлено до Залізничного районного суду Сімферополя. Організатору мітингу Л.Кузьміну інкримінували статтю 20.2 Кодексу про адміністративні правопорушення Російської Федерації (порушення встановленого порядку організації або проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування), О.Кравченку і В.Шукурджієву - використання забороненої символіки.

12 березня Залізничний районний суд Сімферополя призначив усім трьом активістам покарання у вигляді 40 годин громадських робіт. Крім того, одразу після проведення акції Л.Кузьміна звільнили з сімферопольської школи, де він працював учителем.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА