13:40 09.05.2015

В Україні почав діяти меморандум про реструктуризацію кредитів в інвалюті

2 хв читати
В Україні почав діяти меморандум про реструктуризацію кредитів в інвалюті

В Україні почав діяти меморандум з урегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, повідомляється на офіційному сайті Національного банку України в п'ятницю.

Меморандум був запропонований банками, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, й передбачає реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, отриманих під заставу нерухомості, залишок за основною частиною яких не перевищує 2,5 млн грн за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на 1 січня 2015 року.

"Обов'язок банків щодо виконання положень Меморандуму виникає лише за низки умов, більшість яких уже виконано", - зазначено в повідомленні.

Меморандум підписали такі банки: "УПБ", "Альфа-банк Україна", "КБ "Надра", "Банк Михайлівський", "Приватбанк", "Банк "Грант", "Регіон-банк", "Дельта Банк", "ФІДО Банк", "Платинум Банк", "Креді Агріколь Банк". Інші банки, що мають найбільший портфель кредитів фізичних осіб в іноземній валюті, розглядають можливість найближчим часом також долучитися до Меморандуму.

Щоб розпочати фактичний процес реструктуризації боргу, позичальникові необхідно письмово звернутися до банку з проханням проведення конвертації згідно з меморандумом і зареєструвати це звернення в банку. Потім отримати письмову відповідь від банку. У разі відмови або отримання рішення про застосування умов, які є гіршими за умову меморандуму, треба письмово звернутися з наданням усіх матеріалів до відповідної комісії при Громадській раді, яку буде створена найближчим часом.

"Таким чином, з початком дії Меморандуму відкривається шлях до остаточного врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, внаслідок чого буде знижено фінансове навантаження на позичальників у зв'язку з політичною та фінансовою кризою, що сталася в 2014 році та спричинила девальвацію національної валюти в Україні", - зазначено в повідомленні.

Як повідомляють в НБУ, найважливішою засадою практичної реалізації положень меморандуму стало підписання 5 травня 2015 Президентом України Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації кредитних зобов'язань з іноземної валюти в гривню)".

Інша вимога щодо набуття чинності меморандуму теж виконана. Зокрема, в окремі нормативно-правові акти НБУ внесені зміни щодо незастосування санкцій до банків унаслідок порушення нормативів у результаті проведення реструктуризації валютних кредитів і/або пробачення (анулювання) частини боргу, а також про подальшу класифікацію цих кредитів, їх обліку тощо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський напередодні в Києві провів зустріч із главою МЗС Великої Британії Камероном

У Херсонській області за добу під російськими обстрілами опинилися 14 населених пунктів, поранено одного жителя

ЗС України за добу ліквідували 1270 окупантів і 58 артилерійських систем противника - Генштаб

Сили оборони за добу завдали авіаударів по 11 районах скупчення військ РФ

За добу відбулося 134 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 50 атак

Війська РФ за добу здійснили три ракетних і 70 авіаударів, а також понад 100 обстрілів із РСЗВ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА