13:44 27.05.2015

Українські споживачі як ніколи низько оцінюють своє поточне матеріальне становище - GfK

2 хв читати
Українські споживачі як ніколи низько оцінюють своє поточне матеріальне становище - GfK

Індекс поточного матеріального становища в квітні знизився на 4,6 пункту - до 23 пунктів з 200 можливих, що є мінімальним значенням за всю історію досліджень компанією GfK Ukraine споживчих настроїв в Україні (з червня 2000 року).

"Погіршення оцінок поточного становища частково компенсувалося поліпшенням економічних очікувань, зокрема оцінок можливостей економічного зростання протягом року і динаміки безробіття", - зазначає GfK Ukraine у прес-релізі, переданому агентству "Інтерфакс-Україна".

Згідно з ним, загалом інтегрований індекс споживчих очікувань у квітні зменшився на 0,4 п. – до 41,4 п., що, однак, вище мінімуму в 41,1 п. за підсумками лютого.

GfK Ukraine уточнює, що індекс доцільності великих покупок у квітні виріс на 0,2 п. – до 49,1 п., тоді як індекс очікування розвитку економіки країни покращився одразу на 0,8 п. – до 45 п. На динаміку останнього вплинуло збільшення індексу розвитку економіки країни впродовж найближчого року на 2,4 п., що становив 33,1 п., тоді як інші його складові - індекс очікування змін особистого матеріального становища та розвитку економіки країни у найближчі п'ять років - залишилися без змін на рівнях 38,7 п. і 63,1 п. відповідно.

Компанія зазначає, що водночас покращилися очікування щодо ймовірного рівня безробіття, інфляції і девальвації: відповідні індекси знизилися на 3,9 п., 2,5 п. і 1 п.– відповідно до 159,5 п., 178,5 п. і п. 132,6

"Подальша динаміка споживчих настроїв значною мірою залежатиме від того, як уряду і НБУ вдасться стримувати інфляцію жорсткою фіскальною і монетарною політикою, не завдаючи шкоди відновленню ділової активності", - вважають аналітики GfK Ukraine.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА