14:37 03.06.2015

У СБУ наполягають на частковому обмеженні відвідування затриманих російських військових для проведення слідчих дій

2 хв читати
У СБУ наполягають на частковому обмеженні відвідування затриманих російських військових для проведення слідчих дій

У Службі безпеки України закликають дати можливість слідчим працювати із заарештованими російськими спецназівцями Головного розвідувального управління Генштабу РФ та обмежити їх відвідування.

"Давайте надамо слідчим можливість спокійно працювати... ніхто їх (російських спецназівців - ІФ) не приховує, стан їхнього здоров'я відомий, їх не обмежують у відвідуванні адвокатів. Якщо представник посольства хоче відвідувати щодня своїх співгромадян, то, на жаль, цього не вийде - не для того їх поміщено під варту, щоб до них ходили у гості",- сказав начальник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк на брифінгу в середу в Києві.

Він наголосив, що в українському законі про попереднє ув’язнення значиться, що іноземних громадян, які перебувають під арештом, може відвідувати представник консульської служби за погодженням із Міністерством закордонних справ України та за письмової згоди слідчого, який веде кримінальне провадження, або ж суду, який розглядає кримінальне провадження.

Він розповів, що, відповідно до міжнародного законодавства, зокрема консульської угоди між Російською Федерацією та Україною 1993 року, Україна та Росія зобов'язалися надавати можливість консульському представнику протягом чотирьох днів із моменту затримання або іншого обмеження волі зустрітися із затриманими.

"Якби ми дали можливість поспілкуватися з ними по телефону, ми також виконали б умови конвенції, і я хочу на цьому акцентувати увагу, але пішли далі - ми дали можливість консульському представнику подивитися на своїх співгромадян і зробити висновки. І він це зробив на четвертий день у повному форматі виконання нами угоди з Російською Федерацією", - пояснив В.Вовк.

У зв'язку з цим начальник ГСУ СБУ заявив: "Тому жодних питань, жодних претензій ні у російської сторони, ні у міжнародної спільноти, ні тим паче у затриманих і заарештованих громадян Росії, військовослужбовців, яким врятували життя наші лікарі та наша влада, не повинно бути взагалі. Це я відповідально заявляю".

В.Вовк запевнив, що СБУ далі дотримуватиметься і міжнародного законодавства, і українського щодо відвідування заарештованих.

"Але я хотів би, щоб усі прийняли ще одне посилання: ми не можемо постійно, цілодобово приймати делегації. Їх відвідали представники місії ООН, ОБСЄ, представники громадськості Російської Федерації, наші громадські діячі, які захищають права іноземних громадян. Понад десяток делегацій відвідали їх, побачили їхній стан, і це нормальний стан з урахуванням того, що вони перенесли кілька операцій. І жодних претензій ні у кого не було, зокрема й у представника посольства РФ", - розповів В.Вовк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У ХАРКОВІ КІЛЬКА ВИБУХІВ - МЕР

Генштаб ЗСУ: до середини дня армія РФ активізувалася на Сіверському та Харківському напрямках, на Покровському - зберігає високу інтенсивність атак

Окупанти обстріляли Куп'янський район Харківщини, загинули 5 мирних жителів, ще 9 постраждали - поліція

По Черкаській Лозовій було завдано подвійного удару "Іскандер-М", серед загиблих вагітна жінка

Дрони СБУ атакували військовий аеродром "Кущевська" і Слов'янський НПЗ у РФ - джерело

Зеленський вшанував пам'ять жертв радянських політичних репресій

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 16, вісім у важкому стані - поліція

Кількість поранених у Малоданилівській громаді зросла до 15 осіб - Синєгубов

Життю прем'єра Словаччини нічого не загрожує - віцепрем'єр

На Херсонщині четверо постраждалих після ворожих обстрілів - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА