10:17 08.06.2015

Мінфін заявляє про безрезультатність переговорів з кредиторами 5 червня

2 хв читати
Мінфін заявляє про безрезультатність переговорів з кредиторами 5 червня

Спеціальний комітет, що представляє комерційних зовнішніх кредиторів України, відмовляється змінювати свою пропозицію щодо реструктуризації боргу, яку Міністерство фінансів, як і раніше, вважає неприйнятною, йдеться в заяві Мінфіну за підсумками телефонних переговорів 5 червня.

"Пропозиція комітету, що полягає в перекладанні їхніх вимог на рахунки Національного банку України, неприйнятна, оскільки це припускає використання для сплати за боргами резервів Національного банку, що є явним порушенням законодавства України, і загалом суперечить найкращим практикам центральних банків", - зазначає фінансове відомство.

У свою чергу Мінфін нагадує міжнародним зовнішнім кредитам про необхідність розпочати діалог про належний розподіл між кредиторами боргового тягаря, який відповідав би завданням чинної програми розширеного фінансування Міжнародного валютного фонду (МВФ).

Міністр фінансів Наталія Яресько висловила готовність безпосередньо зустрітися з кредиторами і закликає комітет кредиторів відмовитися від штучних і контрпродуктивних бар'єрів у переговорах та почати конструктивніший діалог.

Після затвердження МВФ нової чотирирічної програми EFF для України на $17,5 млрд Мінфін з 13 березня почав консультації з кредиторами про реструктуризацію зовнішнього боргу приблизно на $23 млрд, щоб скоротити виплати за боргом у період дії програми на $15,3 млрд.

Україна залучила як фінансового радника Lazard Freres SAS, юридичного - White&Case, комітет кредиторів, що складається з п'яти провідних тримачів українського боргу, - Blackstone та Weil Gotshal.

Українська сторона неодноразово наголошувала, що для виконання завдань програми МВФ необхідно буде не лише відстрочити погашення зовнішнього боргу, а й списати частину його номіналу та знизити відсотки, за винятком єврооблігацій держбанків і "Укрзалізниці".

Водночас провідні тримачі українських паперів не хочуть погоджуватися на списання основної суми боргу, вважаючи, що заявлений масштаб скорочення виплат занадто великий. Окрім цього, Росія вимагає виплати $3 млрд наприкінці 2015 року, відмовляючись від участі в реструктуризації.

Комітет кредиторів 18 травня повідомив, що складається з фондів керованих, або таких, що представляють BTG Pactual Europe LLP, Franklin Advisers Inc., TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates, Inc. і постійно контактує з іншими тримачами українських єврооблігацій, а всі разом вони володіють понад $10 млрд українського боргу. Кредитори знову наполягали на відмові списання боргу.

У свою чергу уряд України для активізації переговорів 19 червня провів через Верховну Раду закон, який надає йому право припиняти виплати за боргами, що входять до периметру реструктуризації. Закон набув чинності 31 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА