12:48 11.06.2015

"РусАл" підтверджує намір захищати свої інтереси в міжнародних судах у справі повернення 68%-го пакета акцій "ЗАлКа" в держвласність

3 хв читати
"РусАл" підтверджує намір захищати свої інтереси в міжнародних судах у справі повернення 68%-го пакета акцій "ЗАлКа" в держвласність

Об'єднана компанія (ОК) "Російський алюміній" ("РусАл", РФ) після рішення судів України про повернення в державну власність і зарахування на рахунок у цінних паперах Фонду державного майна (ФДМ) України 68,01% акцій ПрАт "Запорізький алюмінієвий комбінат" ("ЗАлК") підтвердила свій намір обдстоювати свої інтереси в міжнародних судах.

"Компанія є сумлінним набувачем акцій і обстоюватиме свої права в міжнародних судах", - повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" на "ЗАлК" офіційну позицію ОК "РусАл".

Як повідомлялося, контрольний пакет акцій ПрАт "ЗАлК", що дотепер контролювався ОК "РусАл", 9 червня зарахований на рахунок у цінних паперах ФДМУ, повідомила Генеральна прокуратура України в середу.

"Завдяки вжитим Генеральною прокуратурою України заходам реально виконано оголошену за її позовом судову ухвалу і в державну власність повернуто пакет акцій ПрАт "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" загальною номінальною вартістю понад 105 млн грн, що становить 68,01% статутного капіталу суспільства", - йдеться в повідомленні ГПУ.

Відомство нагадує, що в лютому 2001 року між Фондом держмайна і російським ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК, за умовами якого покупець мав погасити борги підприємства перед Укрексімбанком на суму понад за $75 млн. Водночас покупці контрольного пакета акцій ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" і компанія Velbay Holdings Limited уникали виконання цих інвестиційних зобов'язань, що і стало основою для пред'явлення Генпрокуратурою відповідного позову, який був задоволений.

Верховний Суд України 11 березня 2015 року підтвердив законність вимог Генпрокуратури про повернення державі 68,01% акцій "ЗАлК".

Нині виробничі потужності "ЗАлК" в режимі консервації. Комбінат навесні 2011 року припинив випуск первинного алюмінію через його збитковість унаслідок високих тарифів на електроенергію. На комбінаті було налагоджено виробництво алюмінієвої катанки для дротів обсягом близько 1,5 тис. тонн на місяць із привозної російської сировини. Проте до літа 2014 року виробництво алюмінієвої катанки на комбінаті втратило економічний сенс, оскільки у зв'язку із збільшенням тарифів на газ, електроенергію, а також витрат на транспортні вантажоперевезення і митне оформлення сировини виробнича собівартість катанки на "ЗАлК" зросла і втричі стала перевищувати показник аналогічної продукції російських підприємств.

"ЗАлК" раніше зазначав, що на підприємстві підтримують введення процедури банкрутства як варіант виходу з ситуації, що склалася.

"ЗАлК" раніше був єдиним в Україні виробником первинного алюмінію. Підприємство випускало близько 100 тис. тонн алюмінію на рік. Зокрема, в 2007 році було вироблено 112 тис. тонн алюмінію, в 2008 році - 112,847 тис. тонн, але вже в 2009 році виробництво знизилося приблизно до 50 тис. тонн, в 2010 році - до 25 тис. тонн.

Власником "ЗАлКа" в 2004 році стала російська група "СУАЛ", а в 2007 році комбінат перейшов під контроль ОК "РусАл". "РусАлу" в Україні також належить Миколаївський глиноземний завод.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив військові потреби України з болгарським колегою Главчевим

KSE Institute за $3 млн Світового банку навчить 6 тис. людей роботі з МФО

У Нікопольському районі вже 6 постраждалих від обстрілів, зокрема дитина - обладміністрація

Окупанти завдали удару по Криворізькому району, постраждав місцевий житель

Лубінець передав МФЧХ документи, що свідчать про низку порушень у діяльності російського Червоного Хреста

Окупанти завдали удару по Херсону, повністю зруйновано кілька приватних будинків - обладміністрація

Данія виділяє Україні новий пакет допомоги в розмірі EUR33,5 млн

Кулеба обговорив із главою МЗС Антигуа і Барбуди шляхи подальшого розвитку двостороннього співробітництва між країнами

У Києві відбулася координаційна зустріч між посольством Італії, офісом AICS та італійськими гуманітарними організаціями

Українська авіація завдала за добу ударів по 5 місцях скупчення окупантів і їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА