16:21 24.06.2015

Власник банку "Фінансова ініціатива" Бахматюк має намір домогтися виплати всіх вкладів фізосіб і зосередиться на аграрному бізнесі

3 хв читати
Власник банку "Фінансова ініціатива" Бахматюк має намір домогтися виплати всіх вкладів фізосіб і зосередиться на аграрному бізнесі

Пріоритетним завданням власника банку "Фінансова ініціатива" Олега Бахматюка після визнання банку неплатоспроможним та введення в нього тимчасової адміністрації Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) є виконання всіх зобов'язань перед вкладниками-фізичними особами, зокрема виплата близько 1 млрд грн за вкладами, які повністю не покриваються Фондом, заявив сам О. Бахматюк.

"Зараз ми зосередимо всі зусилля на те, щоб кожен вкладник-фізична особа отримав внесок. Сподіваюся, нам вдасться це зробити", - сказав він у телефонному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Власник банку уточнив, що загальна сума зобов'язань за вкладами фізосіб попередньо оцінюється в 4,7-4,8 млрд грн, тоді як, за даними НБУ, виплати ФГВФО за ним у межах гарантованої суми (до 200 тис. грн - ІФ) становитимуть близько 3,7 млрд грн.

О. Бахматюк наголосив, що з кінця минулого року робив все можливе для стабілізації ситуації в банку.

"Ми останні вісім місяців боролися. Фактично з листопада-грудня (2014 року - ІФ) влили $192-195 млн - минулого тижня робили останні вливання в капітал. Звичайно, нам би дуже хотілося зберегти цей банк", - сказав він.

Бізнесмен не зміг спрогнозувати, який механізм пропонуватиметься для забезпечення виплат всім вкладникам - перехідний банк або якийсь інший, але зазначив, що будуть проаналізовані всі можливі варіанти.

Розповідаючи про можливий інтерес до "Фінансової ініціативи" з боку потенційних інвесторів, О. Бахматюк наголосив, що банк має великий досвід кредитування в аграрній сфері.

"У найближчі п'ять-шість років аграрна галузь буде однозначно пріоритетною. Можливо, це буде один з елементів, який допоможе залучити стратега-інвестора. Хоча важливі й інші фактори - і політичні, і економічні", - сказав бізнесмен.

О. Бахматюк наголосив, що після введення тимчасової адміністрації в банк "Фінансова ініціатива", а раніше у VAB Банк, де йому належав контрольний пакет акцій, він більше зосередиться на аграрному бізнесі.

Коментуючи можливий вплив ситуації з банком "Фінансова ініціатива" на агрохолдинг "Укрлендфармінг" і субхолдинг "Авангард", що котирується на Лондонській фондовій біржі, бізнесмен спрогнозував, що "на біржі значного впливу не буде".

Як повідомлялося, НБУ 23 червня зарахував банк "Фінансова ініціатива" до категорії неплатоспроможних, а ФГВФО ввів до нього тимчасову адміністрацію з 24 червня терміном на три місяці. "Незважаючи на всі зусилля зі стабілізації, зокрема докапіталізацію банку власником..., зупинити відтік коштів, стабілізувати ліквідність і відновити платоспроможність в умовах поточної фінансової кризи так і не вдалося", - вказав НБУ.

У свою чергу, банк повідомив, що його акціонер і менеджмент планують у конструктивному співробітництві з тимчасовим адміністратором забезпечувати виконання всіх зобов'язань банку, а також вживати заходів із його подальшого оздоровлення та повернення на ринок шляхом продажу стратегічному інвестору.

Фінустанова зазначила, що за останні три місяці акціонер докапіталізував банк на суму понад 1,2 млрд грн – до 3,84 млрд грн, з яких лише 30% було пов'язано з результатами діагностичного обстеження аудиторською фірмою ПРАТ "Делойт енд Туш ЮСК" на вимогу НБУ, а 70% здійснено для підтримки ліквідності банку.

За даними Нацбанку, відшкодування ФГВФО підлягають вклади 59 тис. осіб, або 92% вкладників "Фінансової ініціативи".

ПАТ "Комерційний банк "Фінансова ініціатива" заснований у 2005 році, його 100% бенефіціаром на березень цього року через Quickcom Limited і ТОВ "Інвест-Сервіс" був О. Бахматюк, який також є найбільшим акціонером VAB Банку, рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію якого НБУ ухвалив 20 березня 2015 року.

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 квітня 2015 року за розміром активів (19,18 млрд грн) банк "Фінансова ініціатива" посідав 16-е місце серед 133 українських банків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

Глави МЗС України та Чехії обговорили прогрес ініціативи щодо закупівлі артснарядів і посилення військової допомоги

Боррель від імені ЄС у зв'язку з кібератаками спонсорованого РФ угруповання АРТ28: не потерпимо і використаємо весь спектр реагування

СБУ повідомила про підозру двом окупантам, які використовували українців для створення міграційної кризи в ЄС

ТЧХУ: Інформація в соцмережах про збір персональних даних для отримання грошової допомоги та наборів до Великодня - фейк

Кабмін пропонує створити підгрупу з питання конфіскації російських суверенних активів за кордоном - Шмигаль

У Харкові внаслідок ворожих авіаударів загинула жінка, двоє чоловіків постраждали - Синєгубов

Тимчасово непридатні до військової служби проходитимуть повторні огляди - заступниця міністра охорони здоров'я

Ворожим авіаударом зруйновано кілька будинків у Харкові, під завалами люди - мер

Ворожа пропаганда намагається відвернути увагу світової спільноти від злочинів, скоєних ЗС РФ - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА