15:58 03.07.2015

Українські журналісти в поточному році рідше зазнавали нападів - моніторинг ІМІ

2 хв читати
Українські журналісти в поточному році рідше зазнавали нападів - моніторинг ІМІ

Кількість фактів фізичної агресії проти журналістів в Україні зменшилася за перше півріччя 2015 року, повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ).

"Експерти ІМІ зафіксували 23 напади на журналістів, що майже в 11 разів менше, ніж за відповідний період 2014 року (249 нападів), і в півтора рази менше, ніж за друге півріччя 2014 року (37 нападів)", - йдеться в прес-релізі ІМІ за підсумками його щомісячного моніторингу "Барометр свободи слова".

Згідно з моніторингом, найгіршим регіоном України щодо дотримання свободи слова залишається окупований Крим - зафіксовано 29 порушень. Для порівняння: на непідконтрольних Україні територіях Донбасу зафіксовано 10 порушень.

За даними ІМІ також зменшилася кількість випадків перешкоджання законній професійній діяльності журналістів - за перші півроку в Україні було зафіксовано 34 таких випадки (за друге півріччя 2014 року - 47 випадків).

"Найчастіше перешкоджали журналістам у Миколаєві (5 випадків), на Закарпатті (4) і в Києві, Рівному, Одесі та Кіровограді (по 3 випадки відповідно)", - розповіла експерт ІМІ Катерина Дячук.

У повідомленні також зазначено, що найчастіше за ці півроку нападали на журналістів в Одеській області (6 випадків), далі йде Чернівецька (3), Черкаська, Харківська, Львівська і Київська області (по 2 випадки відповідно).

Нападали і били журналістів переважно невідомі - 5 таких випадків за півроку. Далі в списку йдуть депутати сільрад та райрад, люди в камуфляжі (по 3 випадки), а також герої сюжету, представники "ЛНР", "ДНР" і активісти - по 2 випадки відповідно.

Однак експерти зазначили, що, незважаючи на цифри, що свідчать про певне покращення в цьому питанні, ситуація залишається тривожною.

"Швидше за все, зменшення фізичної агресії і тиску на журналістів пов'язано з відсутністю в цей період яскравих політичних подій, виборів і більш або менш стабільною ситуацією на сході України. На жаль, відсутні зовнішні фактори, що свідчать про системну стабілізацію ситуації - йдеться про системні покарання нападників на журналістів, розслідування таких справ. Це дає підстави говорити, що покращення свободи слова є швидше ситуативним", - заявила виконавчий директор ІМІ Оксана Романюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА