17:16 09.07.2015

План із ліквідації наслідків пожежі на нафтобазі в Київській області можна розробляти лише після комплексної оцінки забруднення

3 хв читати
План із ліквідації наслідків пожежі на нафтобазі в Київській області можна розробляти лише після комплексної оцінки забруднення

План заходів із ліквідації наслідків пожежі на нафтобазі "БРСМ-Нафта" в с. Крячки Васильківського району Київської області можна розробляти лише після комплексної оцінки наслідків забруднення повітря, пошти і ґрунтових вод.

"Турбує те, що без проведення комплексної оцінки ситуації щодо забруднення міністерство вже розробляє план заходів щодо ліквідації наслідків", - сказала на прес-конференції в четвер в агентстві "Інтерфакс-Україна" заступник голови громадської ради при Міністерстві екології та природних ресурсів України, президент Всеукраїнської громадської організації "Жива планета" Світлана Берзіна.

Вона зазначила, що дуже повільно відбувається оцінка ситуації, і протягом місяця не було озвучено жодного показника щодо забруднення. Крім того, за її словами, Мінекології не внесло представника від громадськості до складу робочої групи при міністерстві з розробки плану ліквідації забруднення.

С. Берзіна повідомила, що екологічні організації, які входять до громадської ради при Мінекології, створили експертну комісію. До її складу увійшли незалежні представники громадських організацій і експерти, до її роботи також будуть залучені незалежні закордонні інспекції та лабораторії.

Вона розповіла, що проби забруднення ґрунтових вод будуть відібрані незалежної нідерландською компанією, в якої є європейська акредитація на відбір проб. Ці матеріали будуть передані до незалежних німецьких лабораторій, одна з яких досліджуватиме рівень забруднення ґрунтових вод, а інша – ґрунту. "Будуть використовуватися міжнародні методики, які вже гармонізовані в нашу національну систему стандартизації. А ті організації, на які у своїх дорученнях посилається Мінекології, цими методиками не володіють і їх не використовують. Хто відбирав проби, як відбиралися ці проби – невідомо", - наголосила експерт.

Голова громадської організації "Медико-екологічних проблем та оцінки ризиків", експерт з оцінки якості атмосферного повітря Олена Турос зазначила, що були проведені вимірювання вмісту шкідливих речовин в атмосферному повітрі. "Ми не знайшли на всій території жодних перевищень. Ми виміряли ввечері 9 та 10 червня, і 11 червня ми зустрічалися разом з обласною та міською СЕС", - сказала вона.

Вона зазначила, що Україна підписала Орхуську конвенцію, згідно з якою має інформувати всіх людей, які проживають та перебувають на небезпечних через забруднення територіях, сусідні країни, про те, що сталася така ситуація. "Люди мають бути попереджені, що вони повинні робити, як обмежити себе від негативного впливу. У нас ця система, на жаль, абсолютно не працює", - наголосила О. Торус.

Як повідомлялося, пожежа на нафтобазі "БРСМ-Нафта" в с. Крячки сталася 8 червня ввечері. Унаслідок НП загинули 6 осіб і 15 постраждали. Резервуари горіли майже три доби. 13 червня пожежа відновилася після розгерметизації ємності, витоку палива і подальшого загоряння розташованого поруч резервуара. 16 червня горіння палива припинилося.

Станом на вечір 22 червня перекачування нафтопродуктів з пошкоджених резервуарів на нафтобазі "БРСМ-Нафта" до вцілілих ємностей завершилося. На нафтобазі залишилося близько 300 куб. м масла (у двох резервуарах об'ємом по 400 куб. м), а також перекачано близько 1500 куб. м палива.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА