10:26 13.07.2015

Генпрокуратура України просить Німеччину видати українського банкіра Тимонькіна

3 хв читати

Генеральна прокуратура України направила запит до Німеччини про видачу колишнього члена наглядової ради ПАТ "Брокбізнесбанк" Бориса Тимонькіна, якого 14 червня 2015 року затримали в місті Коттбус, повідомляє в понеділок прес-служба Генпрокуратури

За словами заступника генпрокурора Віталія Каська, Б.Тимонькіна розшукують у зв'язку з розслідуванням Генеральною прокуратурою кримінального провадження, в рамках якого його підозрюють у вчиненні спільно з Сергієм Курченком низки тяжких та особливо тяжких злочинів. "Відповідно до вимог Європейської конвенції про видачу правопорушників Німеччина та Україна зобов'язані видавати одна одній усіх осіб, які переслідуються правоохоронними органами за вчинення кримінальних правопорушень", - йдеться в повідомленні.

У тому разі, якщо провину Б.Тимонькіна та С.Курченка буде доведено в суді, зазначають у відомстві, на них чекає тюремне ув’язнення терміном до 15 років і конфіскація майна.

"Тимонькін та Курченко підозрюються в участі у злочинній організації, незаконному заволодінні майном ПАТ "Брокбізнесбанк", АБ "Укргазбанк" і ПАТ "Аграрний фонд" в особливо великих розмірах на загальну суму 4,7 млрд грн, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та службовому підробленні", - пояснив В.Касько.

Як повідомлялося, Генпрокуратура України оголосила в міжнародний розшук Б.Тимонькіна 16 травня 2014 року, його підозрюють у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України – участі в злочинній організації під керівництвом засновника "СЄПЕК" Сергія Курченка.

17 червня Генпрокуратура України повідомила, що готує документи на екстрадицію Б.Тимонькіна.

"Генеральна прокуратура України в передбаченому законом порядку готує документи про екстрадицію Б.Тимонькіна в Україну", - повідомила прес-служба Генпрокуратури.

У відомстві наголосили, що компетентні органи ФРН затримали Б.Тимонькіна, підозрюваного в тому, що він у 2009-2014 рр. у складі злочинної організації, створеної засновником "СЄПЕК" Сергієм Курченком, заволодів державним майном в особливо великих розмірах, а також у легалізації незаконно здобутого майна, ухиленні від сплати податків та інших злочинах.

Зазначеній особі повідомлено про підозру, оголошено в міжнародний розшук. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття під варту, наголошується в повідомленні.

30 червня українська редакція Deutsche Welle повідомила, що Вищий земельний суд федеральної землі Бранденбург (Німеччина) задовольнив клопотання німецької прокуратури про екстрадиційний арешт Б.Тимонькіна. "Суд обґрунтував своє рішення підвищеною небезпекою втечі підозрюваного. Таким чином Б.Тимонькін не вийде під заставу і залишиться у в'язниці міста Коттбуса, куди його було поміщено після затримання 14 червня в аеропорту Берлін Шенефельд", - йшлося в повідомленні.

У рішенні суду зазначено, що злочинні дії, які інкримінують підозрюваному в Україні, підпадають і під дію німецького Кримінального кодексу. Це головна передумова для початку процедури екстрадиції. Чи буде Б.Тимонькіна видано Україні, вирішить також суд, коли з Києва надійдуть усі необхідні документи. "Це може зайняти не один місяць", - йшлося в інформації.

Водночас підозрюваний, як зазначено в документах суду, не дав згоди на спрощену процедуру екстрадиції в Україну. Отже, він залишатиметься в Німеччині доти, доки суд не розгляне питання про правомірність його видачі Україні.

Б.Тимонькін - колишній заступник голови наглядової ради "СЄПЕК", яка курирувала фінансовий напрям групи; у 2001-2013 рр. був головою правління Укрсоцбанку, у 1994-2001 рр. - заступником голови правління ПУМБ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

ЄС уважно стежить за ситуацією навколо приземлення вертольота президента Ірану - Мішель

Держдеп заявив про намір скористатися правом конфіскувати російські активи у США

ВИБУХ В ОДЕСІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА