12:57 17.07.2015

Після катастрофи "Боїнга" Порошенко тричі перевіряв інформацію, чи немає відповідного озброєння в української сторони в районі трагедії

5 хв читати
Після катастрофи "Боїнга" Порошенко тричі перевіряв інформацію, чи немає відповідного озброєння в української сторони в районі трагедії

Президент України Петро Порошенко заявляє, що після отримання інформації про те, що над сходом України зазнав аварії пасажирський літак "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній", що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, він передусім перевірив інформацію про наявність в української сторони в місці трагедії озброєння, з якого міг бути збитий літак, після чого зв'язався з керівництвом Нідерландів, Австралії та інших країн.

"Я запросив всю наявну інформацію щодо трагедії у начальника Генерального штабу і міністра оборони. Потім я тричі перевірив той факт, що у нас не було відповідних озброєнь у тому регіоні, і з нашого боку у той час не велися ніякі військові дії. Коли це було зафіксовано, того ж вечора я провів телефонні розмови з вашим прем'єр-міністром Марком Рютте, прем'єр-міністром Австралії Тоні Ебботтом, прем'єр-міністром Малайзії Наджібом Разаком і віце-президентом США Джо Байденом", - розповів П. Порошенко 13 липня в інтерв'ю нідерландській газеті Elsevier, опублікованому в п'ятницю.

"Після цього я зателефонував президенту США Бараку Обамі. Спочатку він холодно відреагував на цю інформацію. Хотів, щоб його підлеглі перевірили, хіба ми не маємо відношення до трагедії. На той момент це тривожило його найбільше. Після того, як Б. Обама переконався у всьому, його реакція була вже зовсім іншою", - додав глава української держави.

Крім того, він розповів, що через кілька днів після катастрофи також мав телефонну розмову з королем Нідерландів Віллемом-Олександром. "Можу сказати, що це була дуже емоційна розмова. З обох сторін", - зазначив президент.

На запитання, чи намагався він зв'язатися з президентом РФ Володимиром Путіним, П. Порошенко відповів негативно, зазначивши, що в той час РФ активно постачало зброю бойовикам. "Ні (не намагався зв'язатися з В. Путіним – ІФ). Тому що трагедія була для мене ще одним доказом російської агресії. У попередні тижні і місяці Росія вже повним ходом постачала зброю терористам. Більш того, у дні, що передували трагедії 17 липня, було абсолютно ясно, що російські офіцери безпосередньо були залучені до конфлікту", - зазначив він.

"11 липня, наприклад, стався ракетний обстріл українських військових з території Росії. Того ж тижня були збиті два українських військових літаки, зокрема транспортний літак Ан-26, що перевозив воду і харчування для нашої армії. Вони летіли на висоті близько 5,5 км. Це досить високо. Але теоретично їх можна було збити з портативного протиповітряного комплексу. Простір вище 6 км ми вважали безпечним", - додав президент.

При цьому П. Порошенко не сумнівається, що саме РФ передала зенітно-ракетний комплекс "БУК", з якого був збитий лайнер, що летів на висоті 10 км лайнер, і несе як мінімум частину відповідальності за те, що сталося 17 липня, зазначає видання.

Президент України розповів, що після трагедії бойовики не надали доступ українській стороні до місця аварії літака, не припинили вогонь, і кілька українських рятувальників дістали поранень. "До зони катастрофи були направлені рятувальники з Харкова, Дніпропетровська, Запоріжжя. На той час територія перебувала під вогнем терористів. Один або два представники рятувальних команд дістали поранень... Водночас я вже запропонував негайне припинення вогню... в радіусі 10 км навколо місця катастрофи. Ні Москва, ні терористи і чути не хотіли про таку пропозицію... Ми також відправили поїзд з вагонами-рефрижераторами до місця катастрофи для того, щоб зберегти тіла загиблих. Підтримувані Росією терористи просто його не пропустили", - повідомив він.

Водночас, П. Порошенко розповів, що до місця аварії прибули співробітники російських спецслужб, які вилучили "чорні ящики". "Представники російських спецслужб дуже швидко прибули до місця катастрофи, щоб отримати "чорні ящики" MH17. У нас є точна інформація, що, одержавши ті "чорні ящики", росіяни намагалися зробити з ними певні дії, щоб заплутати розслідування. Я був дуже занепокоєний. Тим більше, що вони вже мали доступ до великої кількості уламків корпусу літака і уламків ракети, з якої було збито MH17".

За словами П. Порошенка, Київ має поводитися обережно, оскільки несе відповідальність за розслідування причин катастрофи. "Ми одразу ж використали своє право і передали керівництво слідством Нідерландам, адже найбільша кількість загиблих у цій трагедії були громадянами Вашої країни", - зазначив президент.

Він погодився з тезою, що катастрофа зблизила Україну і всю Європу, зокрема і тому, що "скрізь тепер розуміють стан, у якому опинилася Україна". "Теракт... наблизив Україну та іншу Європу один до одного. Разом ми розробили в Європейській раді і оголосили пакет санкцій проти Росії. Анексію Криму Росією засудили сто країн-членів ООН. У Раді безпеки ми боремося за створення міжнародного трибуналу, що притягне винних у збиванні MH17 до відповідальності. Завдяки справедливому суду буде абсолютно зрозуміло, хто несе відповідальність за цей жахливий злочин", - наголосив глава держави.

Він також зазначив, що його тепер пов'язують з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте та екс-міністром закордонних справ Нідерландів Франсом Тіммермансом дружні відносини. "Але я також хочу подякувати усьому нідерландському народу. За підтримку моєї країни, за більш тісні відносини", - сказав П. Порошенко.

Як повідомлялося, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що прямував за курсом Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), було збито на сході України 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, всі вони загинули. З них - 192 підданих Нідерландів (один мав громадянство США), 44 громадянини Малайзії, серед яких 15 членів екіпажу, 27 громадян Австралії, 12 - Індонезії, 10 - Великобританії (один мав і громадянство ПАР), четверо німців і четверо бельгійців, троє філіппінців, один громадянин Канади і один - Нової Зеландії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА