13:58 31.07.2015

Прокурор подав апеляцію на обрання запобіжного заходу екс-главі Мін'юсту Лавриновичу у вигляді застави

3 хв читати
Прокурор подав апеляцію на обрання запобіжного заходу екс-главі Мін'юсту Лавриновичу у вигляді застави

Генеральна прокуратура України в п'ятницю внесла апеляцію на рішення суду про обрання екс-міністру юстиції України Олександру Лавриновичу запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави.

"31 липня прокурор Генеральної прокуратури України вніс апеляційну скаргу на рішення суду про обрання запобіжного заходу колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу, якому повідомлено про підозру у вчиненні кримінального злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) КК України, у вигляді застави", - повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Як повідомлялося, 30 липня Печерський райсуд Києва розглянув клопотання Генпрокуратури про обрання запобіжного заходу О. Лавриновичу у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави в сумі 8,6 млн грн.

Після розгляду клопотання суд ухвалив рішення обрати йому запобіжний захід - заставу в сумі тисячу мінімальних зарплат, тобто 1,2 млн грн. Водночас суд поклав на О. Лавриновича процесуальні зобов'язання прибувати за викликом слідчого, прокурора або суду, не відлучатися з населеного пункту без дозволу цих осіб, повідомляти їм про зміну місця проживання і роботи, здати документи для виїзду за кордон на зберігання слідчому.

О. Лавринович тоді заявив, що має намір оскаржити рішення суду в апеляційному порядку. При цьому він зазначив, що в разі потреби його син Максим Лавринович може внести за нього необхідну суму.

Екс-міністра підозрюють у скоєнні кримінального правопорушення за ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України. За версією Генпрокуратури, йдеться про факт розтрати ним шляхом зловживання службовим становищем державних коштів у сумі понад 8,5 млн грн, "незаконно і безпідставно витрачених на залучення іноземної фірми з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом під час провадження розслідування і судового розгляду в суді справи Ю. Тимошенко".

Раніше О. Лавринович заявив, що підозри в скоєнні злочину він не отримував, але знав, що таке бажання є і воно полягає в необхідності з політичних мотивів висловити мені підозру за виконання покладених на мене обов'язків законним способом через те, що влада була не така, яка сьогодні вважалася б правильною".

Він зазначив, що йдеться про факт залучення радника щодо розгляду Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко, при цьому процедура його залучення, сума контракту або тарифна політика питань не викликає. О. Лавринович заявляє, що діяв виключно в межах своїх законних повноважень для захисту інтересів держави, але в прокуратурі тепер інкримінують йому мотив "захист злочинної влади". "Про справи мені добре відомо, оскільки я понад рік ходив на допит як свідок", - пояснив екс-міністр юстиції.

О. Лавринович з 1994 року кілька разів був народним депутатом. З 2002 до 2005 рр. очолював Мін'юст в уряді Анатолія Кінаха, у 2006-2007 роках - в уряді Віктора Януковича, у 2010-2013 рр. - в уряді Миколи Азарова. О. Лавринович 3 липня 2013 року склав присягу члена Вищої ради юстиції, в 2013-14 рр. був головою ВРЮ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА