11:30 19.08.2015

На ринок РФ припадає лише 2% загальної структури українського аграрного експорту - Павленко

3 хв читати
На ринок РФ припадає лише 2% загальної структури українського аграрного експорту - Павленко

Частка РФ у географічній структурі експорту українського продовольства в I півріччі 2015 року становила 2%, порівняно з 8% в I півріччі 2014 року, повідомляє Мінагрополітики з посиланням на міністра Олексія Павленка.

"Стратегічне значення російського ринку для України - радянської атавізм. Через непрогнозованість, штучні обмеження, м'ясні й молочні торгові війни, блокаду кондитерської продукції українські виробники давно почали орієнтуватися на європейський, азіатський, африканський і американський ринки. Успішна диверсифікація дала змогу значною мірою компенсувати недоотриману вигоду від експорту в Росію", - зазначає Олексій Павленко.

Експорт до РФ в абсолютному вираженні знизився на 80% і становив $125 млн. При цьому загальний експорт за вказаний період 2015 становить $6,5 млрд. Крім того, впродовж 2010-2014 років обсяг торгівлі продовольством з РФ скоротився на 40%.

За даними Мінагрополітики найбільшу частку в експорті української агропродукції мають Китай ($783,3 млн), Єгипет ($567,8 млн), Індія ($563,3 млн), Іран ($350,2 млн), Іспанія ($340,65 млн) і Туреччина ($339,3 млн). За ними йдуть Нідерланди, Італія, Польща і Білорусь.

У I півріччі 2015 року обсяг експорту топ-5 товарів в РФ виглядав так: експорт какао і продуктів з нього скоротився в 5,5 разів до $14 млн, борошняних кондитерських виробів - скоротився до $4 млн з $70 млн, продуктів переробки овочів - до $7 млн з $67 млн, різних харчових продуктів - до $9 млн з $66 млн. Експорт молока не здійснювався зовсім, тоді як в I півріччі 2014 становив $114 млн.

Як зазначають у Мінагрополітики, для зменшення негативного впливу російського ембарго для молочної галузі були скориговані обсяги виробництва і напрямки використання сировини.

У відомстві вважають, що імпорт російського продовольства не відіграє істотної ролі на ринку України, скорочення його обсягів або повна заборона ніяк не позначиться на продовольчій безпеці країни.

Водночас Олексій Павленко нагадав, що з 1 січня 2016 року Україна починає жити в умовах повноцінної економічної асоціації і зони вільної торгівлі з ЄС.

"Росія не зможе серйозно вплинути на експорт нашої продукції, навіть якщо застосує санкції, які зараз діють щодо європейських і американських товарів. Це швидше стане стимулом для технічного і технологічного переозброєння нашої харчової промисловості і відкриття для якісних українських товарів нових світових ринків", - заявив міністр.

Як повідомлялося, Росспоживнагляд із 28 липня 2014 року ввів заборону на ввезення української молочної і молокомісткої продукції, а також сировмісної продукції, яка виготовляється з рослинної сировини з додаванням молока, з 15 серпня 2014 року заборонив ввезення в Росію спиртних напоїв і пива деяких українських виробників. Зокрема, заборона торкнулася продукції виробництва ПАТ "Оболонь", ПАТ "Сан Інбев Україна", ТОВ "Українська дистрибуційна компанія".

З 26 січня введена заборона на ввезення харчової солі виробництва підприємства "Артемсіль". Також заборона стосується кондитерської продукції, соків, плодоовочевих і рибних консервів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА