15:34 20.08.2015

Експорт української продукції в Узбекистан скоротився на 40% - посол

2 хв читати
Експорт української продукції в Узбекистан скоротився на 40% - посол

Товарообіг між Узбекистаном і Україною за січень-червень 2015 року істотно скоротився, становивши $125 млн 670 тис., повідомив український посол в Ташкенті Юрій Савченко.

На прес-конференції в четвер посол зазначив, що серед усіх торгових партнерів України за підсумками 2014 р. Узбекистан посідає 42-ге місце, серед країн СНД - сьоме.

За його даними, основними статтями українського експорту в Узбекистан є продукція хімічної промисловості (фармацевтична продукція), машинобудування, агропромислового комплексу. Обсяг експорту становив $75 млн 360 тис. При цьому за вказаний період, порівняно з I півріччям 2014 року український експорт скоротився майже на 40%.

"На сьогодні на товарообігу між нашими країнами позначаються події на Донбасі. Відсотків на 70 зменшення пояснюється тим, що з Донбасу сюди не йде залізна арматура, обладнання для гірничодобувного комплексу і нафтогазової промисловості", - пояснив Ю.Савченко.

Говорячи про імпорт з Узбекистану в Україну, дипломат повідомив, що він склав за півріччя $31 млн 150 тис., що менше ніж за аналогічний період минулого року в межах 7-12%. Основними статтями імпорту в Україну за цей період залишаються продукція хімічної, легкої, металургійної промисловості і агропромислового комплексу.

При цьому сальдо для України за січень-червень 2015 року було позитивним і становило $63 млн 380 тис.

На думку посла, нині можлива активізація в економічних відносинах між двома країнами. Це, за його словами, пов'язано і з тим, що український бізнес шукає заміщення традиційних ринків, які сьогодні зменшилися. Тому склалася ситуація, коли "українські виробники готові продавати свої товари і надавати послуги з мінімальною націнкою".

Ю. Савченко також звернув увагу на те, що бізнес України все більше цікавиться не лише розширенням постачань в Узбекистан, але і створенням в республіці спільних виробництв, що також має дуже хороші перспективи.

Дипломат зазначив, що стримуючим чинником для активізації товарообігу між двома країнами є останнє введення з узбецького боку нового збору на українські товари.

"Ми сподіваємося, що ці питання буде вирішено під час майбутніх консультацій із введення цього імпортного збору",- сказав він.

Ю. Савченко зазначив, що ще одним стимулом для розвитку ділових зв'язків має стати відновлення прямого авіасполучення між Україною і Узбекистаном.

Він повідомив, що керівництво його країни дало доручення авіаційній адміністрації зробити необхідні кроки для негайного відновлення прямого авіасполучення між Україною і Узбекистаном.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА