20:11 29.11.2021

Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо екс-нардепа Савченко, прокуратура може оскаржити це рішення

4 хв читати
Суд повернув прокурору обвинувальний акт щодо екс-нардепа Савченко, прокуратура може оскаржити це рішення

Броварський міськрайонний суд Київської області повернув прокурору обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням народного депутата України VIII скликання Надії Савченко та екс-керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана у діях, спрямованих на захоплення держвлади, прокуратура вирішує питання оскарження рішення в апеляційному порядку, повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в Офісі генерального прокурора.

"29 листопада 2021 року колегія суддів Броварського міськрайонного суду Київської області ухвалила рішення про повернення обвинувального акта прокурору у кримінальному провадженні за обвинуваченням колишнього народного депутата України та громадянина України у скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.109; ч.1 ст.14,2 ст.28, ч.1 ст.109, ч.1 ст.14, ч.2 ст.28, ч.1 ст.14, ч.3 ст.258, ч.1 ст.258-3 та ч.2 ст.28, ч.1 ст.263 КК України", - сказали у понеділок в Офісі генпрокурора.

Також, як зазначили у відомстві, суд відмовив у задоволенні клопотань сторони звинувачення щодо застосування до обвинувачених запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

В Офісі генпрокурора нагадали, що обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні 28 січня 2019 року було направлено до Слов'янського міськрайонного суду Донецької області для розгляду по суті. Надалі Верховний суд та Київський апеляційний суд визначали підсудність у даному кримінальному провадженні за Чернігівським районним судом Чернігівської області, Солом'янським районним судом Києва, Дарницьким районним судом Києва та Броварським міськрайонним судом Київської області.

"З квітня 2019 року Броварським міськрайонним судом Київської області проводилося підготовче судове засідання, яке відкладалося 19 разів із незалежних від сторони обвинувачення причин. При цьому понад 2,5 років суд не приступав до розгляду клопотань прокурора щодо застосування запобіжного заходу щодо обвинувачених, що суперечить вимогам ст.186 КПК України щодо невідкладності розгляду таких клопотань", - уточнили в Офісі генпрокурора.

За інформацією відомства, у вересні 2020 року було змінено колегію суддів у зв'язку з відставкою всіх трьох суддів попередньої колегії, а у вересні 2021 року було замінено головуючого суддю нової колегії у зв'язку із закінченням повноважень, проте нова колегія суддів також зайняла позицію про відсутність невідкладного розгляду клопотань прокурора щодо застосування запобіжного заходу.

"Враховуючи обґрунтовані обставини, що викликають сумніви у неупередженості, 6 жовтня 2021 року прокурором заявлено відведення колегії суддів, у задоволенні якого відмовлено, а вже 29 листопада 2021 року судом повернено обвинувальний акт прокурору", - зазначили в Офісі генпрокурора.

При цьому у відомстві додали, що нині Офіс генпрокурора вирішує питання оскарження рішення суду в апеляційному порядку.

Раніше адвокат Олексій Шевчук на своїй станиці у Facebook повідомив, що обвинувальний акт у справі Савченко-Рубана повернуто прокурору. Трохи пізніше на сторінці Савченко у Facebook з'явилася аналогічна інформація. "Обвинувальний акт із обвинуваченням Надії Савченко та Володимира Рубана в "підриві Верховної Ради мінометами з баржі, яка пливе Дніпром, повернуто прокурору через необґрунтованість обвинувачення. У запобіжному заході у вигляді тримання під вартою Савченко і Рубана відмовлено", - йшлося в повідомленні.

Як повідомлялося, Савченко підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 1 ст. 14, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну або скидання конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч.1 ст.14, ч. 2 ст. 28, ст. 112 (посягання на життя державного чи громадського діяча), ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 258-3 (створення терористської групи чи терористичної організації) і ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

Вона перебувала під вартою з 23 березня 2018 року.

Рубана затримали 8 березня 2018 року на КПВВ на Донбасі з арсеналом зброї, яку віз з окупованої території на підконтрольну частину України. 9 березня Шевченківський райсуд Києва заарештував його. Рубана підозрюють у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України.

12 квітня 2019 року Київський апеляційний суд направив справу Савченко-Рубана до Броварського міськрайонного суду Київської області. У ніч на 16 квітня Савченко та Рубан були звільнені з-під варти, оскільки опівночі 16 квітня збіг термін їх тримання під вартою, який не було продовжено.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА