14:37 27.08.2015

НБУ знизив облікову ставку до 27%

2 хв читати
НБУ знизив облікову ставку до 27%

Правління Національного банку України (НБУ) ухвалило рішення про зниження облікової ставки з 28 серпня 2015 року з 30% до 27% річних, зазначено в повідомленні регулятора в четвер.

"Враховуючи зменшення інфляційних ризиків, правління Національного банку України вважає за можливе почати пом'якшення грошово-кредитної політики, погоджене з прогнозованим зниженням річної інфляції", - пояснює центробанк своє рішення.

Згідно з релізом, жорстка грошово-кредитна політика, яку провадив НБУ впродовж останніх шести місяців, значно сприяла зниженню інфляційних і девальваційних очікувань, стабілізації валютного ринку і, як наслідок, - формуванню стійкого тренду на уповільнення інфляції.

Нацбанк нагадує, що приріст індексу споживчих цін у річному вимірі знижується третій місяць поспіль, а в щомісячному вимірі в липні була зафіксована дефляція.

"Поліпшення ситуації на валютному ринку і стабілізація інфляційних очікувань сприяє поверненню депозитів у банківську систему", - додає НБУ.

Регулятор вказує, що надалі чекає збереження дезінфляційного тренду завдяки утриманню відносної стабільності на валютному ринку, завершенню основної хвилі підвищення житлово-комунальних тарифів і досить повільному відновленню споживчого попиту. Додатковим чинником будуть високі показники врожаю зернових, овочів і фруктів, що сприятиме стриманій динаміці цін на продовольчі товари.

"Водночас, незважаючи на зниження облікової ставки з високого поточного рівня, грошово-кредитна політика залишатиметься відносно жорсткою для підтримки дезінфляційної тенденції і запобігання впливу на економіку України зовнішніх потрясінь, що спостерігаються на світових товарних і фінансових ринках", - заявляє НБУ.

НБУ збільшив облікову ставку і ставку рефінансування до 30% річних з 4 березня цього року. До цього з 6 лютого діяла ставка в 19,5%, а з 13 листопада 2014 року - 14%.

Востаннє облікова ставка Нацбанку була вища в 2000 році: з 24 березня 2000 року вона була знижена з 35% до 32% річних, потім з 10 квітня - до 29% і з 15 серпня - до 27% річних. У 2001 році НБУ в шість етапів знизив облікову ставку до 12,5% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль обговорив із главою МЗС Латвії євроінтеграцію України та конфіскацію російських активів

Заяви представників Білорусі про терористів, які нібито перебувають в українських лікарнях, є ІПСО – коментар СБУ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА