10:07 10.09.2015

Події в Україні і приєднання Криму до Росії є причиною перебудови військового потенціалу НАТО - головком альянсу

2 хв читати
Події в Україні і приєднання Криму до Росії є причиною перебудови військового потенціалу НАТО - головком альянсу

Події минулого року в Україні і приєднання Криму до Росії стали причиною докорінної перебудови військового потенціалу НАТО, заявив, виступаючи в четвер у Брейгелевському інституті в Брюсселі, Верховний головнокомандувач Об'єднаними збройними силами НАТО в Європі генерал Філіп Брідлав.

"Російський авантюризм та екстремізм, що загрожує з півдня, прагнуть використовувати прогалини між країнами НАТО та міжнародними організаціями. Ми маємо закрити ці дірки", - сказав Ф. Брідлав.

За словами командувача, в останні десятиліття, розбудовуючи партнерські відносини з Росією, НАТО не приділяло уваги страховці проти можливої загрози з боку Росії, зосередилося на військових засобах для розгортання в Афганістані, де проводилася наймасштабніша в історії альянсу операція.

Тепер головним завданням є зміцнення бойової готовності та здатності швидкого реагування, зазначив він.

Відповіддю на дії Росії на сході та наступ ісламського екстремізму на півдні генерал Брідлав назвав зміцнення Сил реагування НАТО (СРН). Вони створені для негайної відповіді в рамках колективної оборони, однак у часи партнерства з Росією їм не надавалося важливого значення. У нинішньому році ситуація змінилася, і в рамках Сил реагування створена ще більш оперативна структура - Спільні сили особливо високої готовності.

"Відтепер вони будуть брати участь у всіх наших військових навчаннях, підтримуючи високу бойову готовність", - заявив генерал.

Це, за його словами, лише один із головних заходів, вжитих альянсом у рамках плану із підвищення готовності.

"Ми вжили також заходів щодо посилення присутності в порядку ротації (на сході альянсу), розширення обміну розвідданими, намітили попереднє розміщення військової техніки та запасів (на сході альянсу), вдосконалення інфраструктури, модернізації аеродромів", - зазначив Ф. Брідлав.

Серед інших заходів він назвав посилення обміну розвідінформацією щодо Росії між країнами НАТО та створення власної багатонаціональної розвідки альянсу.

Важливим моментом стало проведення цілеспрямованих навчань з управління кризами, колективної оборони. НАТО посилює своє постійне військово-морське угруповання, створює новий багатонаціональний штаб у Польщі.

На саміті НАТО у Варшаві в 2016 році, зазначив Ф. Брідлав, лідери країн підіб’ють підсумок адаптації альянсу до нових "після Криму" умов у сфері безпеки, затвердять стратегію НАТО в новій обстановці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Уламки російського дрона пошкодили один з енергооб'єктів на Вінниччині - Міненерго

РФ атакує Харківщину, користуючись забороною Україні використовувати західну зброю для ударів по російській території - ISW

Зеленський про тривалість війни: На сьогодні ґрунт має бути для того, щоб Путін так само шукав вихід із ситуації

Окупанти за добу обстріляли Середину-Буду, Дружбу, 34 прикордонні села і селища в Сумській і Чернігівській областях, є поранений

Партнери бояться програшу Росії у війні - Зеленський

Результатом Саміту миру має стати комюніке лідерів - Зеленський

Росіяни не дійшли в Харківській області до основних ліній оборони - Зеленський

УЗ повідомила про навмисний підпал релейної шафи на Одещині

Український Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими готовий до обмінів із РФ у будь-який момент

Унаслідок ворожих обстрілів поранено п'ятеро людей у Михайлівці Донецької області - ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА