12:47 16.09.2015

Видача шенгенських віз кримчанам із громадянством РФ загрожує безпеці України, вважають громадські організації

2 хв читати
Видача шенгенських віз кримчанам із громадянством РФ загрожує безпеці України, вважають громадські організації

Видача шенгенських віз кримчанам в обхід правил може загрожувати безпеці України, заявила керівник громадської організації "Європа без бар'єрів" Ірина Сушко.

"Видача шенгенських віз фактично громадянам України, але з російськими паспортами сприяє тому, що люди можуть отримати (таку – ІФ) візу, і це може бути викликом безпеки для нашої держави", - сказала І. Сушко на прес-конференції в Києві в середу.

Вона пояснила свою думку тим, що якщо кримчани, які отримали шенгненские візи, перетнуть кордон і залишаться в Шенгенській зоні, то виникне плутанина з громадянством українським чи російським, і можуть бути претензії Єврокомісії до Києва про наявність міграційних ризиків для ЄС.

Експерт порекомендувала уряду України просити ЄС покращити інформування громадян України про можливості отримання ними шенгенських віз, а також провести уряду діалог з ЄС з метою врегулювання питання візових посередників та видачі віз кримчанам із російськими паспортами.

У свою чергу, аналітик ГО "Європа без бар'єрів" Кульчицька Катерина розповіла, що зараз відсутнє повноцінне інформування кримчан країнами ЄС про порядок отримання шенгенських та національних віз жителями Криму. Так, лише на сайтах п’яти посольств країн Шенгенської зони (Німеччини, Греції, Естонії, Франції та Польщі) є повідомлення про відповідні правила.

Водночас експерти виявили два шляхи отримання віз в обхід заборони Єврокомісії від 2014 р. посольствам і консульствам видавати кримчанам візи до країн Шенгену.

Так, комерційні структури пропонують кримчанам посередницькі послуги в оформленні закордонних паспортів не на території Криму, а в Москві, Ростові та інших містах РФ. Вартість цієї послуги в перерахунку на українську валюту коштує близько 4,3 тис. грн.

Другий шлях - посередництво в отриманні шенгенської візи на території РФ для громадян із російськими закордонними паспортами, виданими в Криму.

"Фактично існує тіньовий ринок візових послуг, вартість візи може доходити до 500 євро", - розповіла К. Кульчицька.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА