16:52 18.09.2015

Будь-які операції з особами, що потрапили під санкції проти РФ, будуть юридично сумнівними - юрист

2 хв читати
Будь-які операції з особами, що потрапили під санкції проти РФ, будуть юридично сумнівними - юрист

Будь-які операції з особами, активи яких заблоковані санкціями проти РФ, будуть юридично сумнівними, тому господарська діяльність таких осіб в Україні може фактично припинитися.

Таку думку агентству "Інтерфакс-Україна" висловив юрист юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Дмитро Шемелін, коментуючи наслідки введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України від 2 вересня про застосування персональних санкцій проти РФ.

Водночас, за словами юриста, щодо механізмів реалізації введених санкцій "перше, що необхідно розуміти, - раніше Україна подібних санкцій ніколи не вводила, тому, як вони реалізовуватимуться на практиці, - поки що абсолютно не зрозуміло".

"Ніякого досвіду у сфері застосування таких санкцій наші державні органи не мають. Більше того, санкційні заборони сформульовані водночас і дуже жорстко, і дуже широко. Приміром, під заборону розпорядження або користування власністю може потрапляти будь-яка госпдіяльність компанії, зокрема виплата зарплати працівникам або використання власного офісу чи обладнання. Інший приклад - стосовно польотів російських авіакомпаній вводяться "обмеження, часткове або повне припинення", які явно не можуть існувати одночасно", - сказав він.

"Таким чином, конкретизація санкцій, очевидно, перекладається на плечі нижчих державних органів, створюючи досить напружену в усіх сенсах ситуацію", - наголосив юрист.

Д.Шемелін зазначив, що законодавство однозначно не вирішить цілої низки проблем правового характеру.

"Проблемними можуть стати питання права вимоги кредиту за договором: чи вважається активом? А якщо так, то чи є вимога про сплату кредиту "користуванням або розпорядженням" таким активом? Чи є управління Банком Москви своєю українською дочкою формою "користування активом"? Чи переважає закон про санкції над трудовим законодавством, чи працівники підсанкційних компаній зможуть і надалі отримувати зарплату? Що робити з контрактами, укладеними до введення санкцій, - чи має право підсанкційний контракт бути виконаним? Чи зобов'язаний "Аерофлот" тепер довезти пасажирів, яким уже продано квитки, і як він це зробить?", - окреслив коло проблем експерт.

Коментуючи можливі наслідки введення санкцій, Д.Шемелін зазначив, що "якщо санкції завдадуть значної шкоди російським активам в Україні, на нас чекає ціла низка міжнародних позовів, і в Євросуді, і в інвестиційному арбітражі".

"Важко уявити, щоб консультанти президента України не передбачали такої можливості. Очевидно, вони розраховують на те, що, по-перше, санкції вводяться тимчасово, по-друге, санкції не були повністю непередбачуваними: вони прийняті на підставі закону і в інтересах національної безпеки", - сказав він.

Водночас юрист назвав низку проблемних питань, серед яких, зокрема, "не надто прозорі підстави накладення санкцій".

Повна версія доступна за передплатою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА