11:09 02.10.2015

Нацбанк України доручив банкам почати блокування переказів особам, які потрапили під санкції

2 хв читати
Нацбанк України доручив банкам почати блокування переказів особам, які потрапили під санкції

Національний банк України (НБУ) зобов'язав з 2 жовтня 2015 року відмовити в здійсненні переказу клієнтові, до якого були застосовані санкції Ради національної безпеки і оборони "блокування активів", "зупинка фінансових операцій" і "запобігання виведенню капіталів за межі України".

Відповідна постанова НБУ набуває чинності з 2 жовтня.

Згідно з постановою, НБУ зобов'язав банки в триденний термін з 2 жовтня надати відомості про наявність банківських рахунків і залишків коштів на них 388 фізичних осіб і 105 юридичних осіб, вказаних у додатках до рішення РНБО.

Крім того, банки зобов'язані щомісячно, до п'ятого числа, надавати регулятору інформацію про залишки коштів на цих рахунках і способи проведення фінансових операцій фізичними і юридичними особами, вказаними у списку санкцій.

Постанова діятиме впродовж терміну застосування санкцій.

Нацбанк вказав, що види обмежувальних заходів прописані в рішенні РНБО окремо до кожної особи. Зокрема, серед санкцій - блокування активів, припинення виконання економічних і фінансових зобов'язань, заборона на встановлення ділових контактів, припинення економічних і фінансових зобов'язань (заборона на кредити, позики, фіндопомогу, гарантії, купівля цінних паперів, здійснення кредитування через купівлю цінних паперів).

16 вересня президент України Петро Порошенко підписав указ про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня про застосування персональних санкцій до низки фізичних і юридичних осіб терміном на 1 рік.

До списку увійшли 400 фізичних і 90 юридичних осіб РФ та інших країн, щодо яких застосовуються санкції.

Серед юридичних осіб, що потрапили під санкції, - "Концерн ППО "Алмаз-Антей", Банк Москви, Газпромбанк.

Україна застосувала санкції до російських ВАТ "Первый канал", ВАТ "Телекомпания НТВ" і телеканалам "РТР-планета" і "Россия 24" у вигляді "обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального використання".

До провідної російської авіакомпанії "Аерофлот" застосовані санкції у вигляді обмеження, часткового або повного припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень по території України.

Аналогічні санкції запроваджено щодо державіакомпанії РФ "224 лётный отряд", "ВИМ-Авиа", "Газпром-Авиа", "Донавиа", "Когалымавиа", "Оренбургские авиалинии", "Полёт", Red Wings, "Росія", "РусДжет", "РусЛайн", "Сибирь", "Трансаэро", "Уральские авиалинии", "Якутия", "Ямал" та ін.

Українські економічні санкції торкнулися провідного російського залізничного оператора ВАТ "Первая грузовая компания" (Москва) і його 100% української "дочки" ТОВ " Первая грузовая компания в Украине" (Київ) у вигляді повного припинення транзиту ресурсів і перевезень територією України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС згорнув військову навчальну місію в Малі

Верховний лідер Ірану про аварію президентського гелікоптера: жодних заворушень у країні не буде

Унаслідок ворожих обстрілів Вовчанська одна людина загинула, троє поранені

У Харківській області 20 травня оголошено Днем жалоби

Велика Британія передала Україні 80 ракет ППО, понад 1 млн боєприпасів, дрони та системи розмінування

Окупанти втратили на харківському напрямку 1,5 тис. особового складу і 263 одиниці техніки

На фронті найскладніша ситуація на сіверському напрямку, на краматорському і придніпровському атак стало менше

Окупанти завдали удару по Тягинці Херсонської області, поранено місцеву жительку

Графіки погодинних відключень введуть для всіх регіонів України в понеділок

ЗС України за минулий тиждень зміцнили позиції на Харківщині та ефективно протистоять ворогу під Часовим Яром

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА