11:51 05.11.2015

Голова ради з прав людини при президенті РФ називає абсурдною кримінальну справу стосовно директора бібліотеки української літератури

2 хв читати
Голова ради з прав людини при президенті РФ називає абсурдною кримінальну справу стосовно директора бібліотеки української літератури

Голова ради з прав людини при президенті РФ Михайло Федотов назвав абсурдним кримінальне переслідування директора бібліотеки української літератури Наталії Шаріної та провів паралель із 1937 роком.

"Я можу сказати про свою позицію як голова РПЛ. У нас ніякого голосування з цього питання не було. Але я вважаю цю історію ганебною", - сказав М.Федотов на прес-конференції в центральному офісі "Інтерфаксу" в четвер.

"Якщо вся провина директора бібліотеки зводиться до того, що у бібліотеці знайшли книжку, яка входить до реєстру екстремістських матеріалів, то таке звинувачення просто абсурдне", - наголосив голова РПЛ.

"Уявіть собі, що цю книжку знайшли не в бібліотеці, а на заводі. Кого заарештовувати? Директора заводу? Начальника цеху? У 1937 році так би і зробили. Не лише заарештували, а й розстріляли б. Але у нас не 37-й рік", - нагадав М.Федотов.

Голова РПЛ вважає, що історія з кримінальним переслідуванням Н.Шаріної "закінчиться пшиком, оскільки ситуація є безглуздою".

М.Федотов повідомив, що планується проведення президії двох рад - президії РПЛ і президії Ради з культури і мистецтва при президенті РФ, присвяченої долі бібліотек, книговидання, російської мови, читання.

"Тут цілий спектр проблем, які пов'язані між собою. Тут річ не лише в переслідуванні директора бібліотеки української літератури. У нас є багато бібліотек, директори яких не зазнають переслідувань із боку правоохоронних органів, однак ці бібліотеки закриваються - щороку майже тисяча бібліотек. Ми втрачаємо бібліотеки як такі", - поскаржився М.Федотов.

За інформацією Слідчого комітету, стосовно директора бібліотеки порушено кримінальну справу за статтею 282 КК РФ (розпалювання національної ненависті та ворожнечі, а також приниження людської гідності). Фігурантка своєї провини не визнає.

Приводом для порушення справи, згідно із заявами СКР, стало розповсюдження серед відвідувачів бібліотеки видання Дмитра Корчинського, яке було визнано судом екстремістським матеріалом і заборонено до використання.

30 жовтня Таганський суд Москви санкціонував за клопотанням слідства домашній арешт Н.Шаріної до 27 грудня. Прокуратура під час засідання не підтримала позиції столичного главку СКР, вважаючи, що підозрюваній може бути обрано запобіжний захід, не пов'язаний із позбавленням волі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА