11:42 02.12.2015

Поліція розслідує два кримінальні провадження, безпосередньо пов'язані з Фірташем - Аваков

2 хв читати
Поліція розслідує два кримінальні провадження, безпосередньо пов'язані з Фірташем - Аваков

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков розповів, що Національна поліція України розслідує два кримінальні провадження, безпосередньо пов'язані з бізнесменом, головою ради Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитром Фірташем.

Одне провадження розслідують стосовно групи компаній Ostсhem Д.Фірташа за ч. 5 ст. 191 КПК України щодо завдання збитків державі в сумі 5,742 млрд грн, написав міністр на своїй сторінці у Facebook у ніч на середу.

Друге провадження стосовно колишніх керівників НАК "Нафтогаз України", посадових осіб Кабінету Міністрів та компанії "РосУкрЕнерго АГ" Д.Фірташа, підозрюваних у змові та завданні збитків державі Україна шляхом списання з державної компанії на користь "РосУкрЕнерго АГ" 11 млрд куб. м газу та 1,1 млрд куб. м газу у вигляді штрафних санкцій.

"У рамках цих проваджень слідчі неодноразово надсилали повістки Д.Фірташу для проведення допитів та інших слідчих дій - на які він не являвся. За підсумками запланованих слідчих дій слідчі приймуть відповідні процесуальні рішення щодо всіх фігурантів, зокрема у рамках відповідних звернень до суду", - написав А.Аваков.

Окрім цього, Національна поліція порушила кримінальне провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра", гарантованих особисто Д.Фірташем.

"Д.Фірташ та пов'язані з ним особи підозрюються у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 191 КПК України в завданні збитків в особливо великих розмірах із мірою покарання від 7 до 12 років позбавлення волі", - зазначив А.Аваков.

За його словами, у рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США у рамках міжнародного правового доручення про залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, "оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США".

Як додав А.Аваков, МВС України чекає на рішення Міністерства юстиції США згідно з ратифікованою Україною в 2006 році конвенцією ООН проти корупції. Міністерство юстиції США розглядає питання про передачу кримінального провадження ФБР за обвинуваченнями, пред'явленими Д.Фірташу.

"Повторюся, як тільки таке клопотання надійде, правоохоронні органи України можуть ухвалити рішення - у рамках ст. 597 КПК України - про превентивний 40-денний арешт Д.Фірташа та подальше розслідування", - зазначив А.Аваков.

Як повідомлялося, Д.Фірташ, з весни 2014 року відсутній в Україні через судові розгляди в Австрії, вирішив відкласти повернення, анонсоване раніше на 2 грудня, для участі в з'їзді ФРУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА