12:51 02.12.2015

Поліцейські в аеропорту чекають на прибуття Фірташа в Україну - Аваков

3 хв читати
Поліцейські в аеропорту чекають на прибуття Фірташа в Україну - Аваков

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що група поліцейських очікує в аеропорту прильоту до Києва бізнесмена, голови ради Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитра Фірташа.

"Вже полудень наближається, а Фірташа все нема... а ми ж чекаємо", - написав він на своїй сторінці у Twitter.

Як написав міністр на своїй сторінці у Facebook у ніч на 2 грудня, Національна поліція України розслідує два кримінальні провадження безпосередньо пов'язані Д.Фірташем.

Одне провадження розслідують стосовно групи компаній Ostсhem Д.Фірташа за ч. 5 ст. 191 КПК України щодо завдання збитків державі в сумі 5,742 млрд грн.

Друге – стосовно колишніх керівників НАК "Нафтогаз України", посадових осіб Кабінету Міністрів та компанії "РосУкрЕнерго АГ" Д.Фірташа, підозрюваних у змові та завданні збитків державі Україна шляхом списання з державної компанії на користь "РосУкрЕнерго АГ" 11 млрд куб. м газу та 1,1 млрд куб. м газу у вигляді штрафних санкцій

Окрім цього, Національна поліція порушила кримінальне провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку "Надра", гарантованих особисто Д.Фірташем.

За інформацією А.Авакова, у рамках цього провадження МВС і Національна поліція України домовилася з ФБР США у рамках міжнародного правового доручення про залучення експертів ФБР до роботи над матеріалами справи, "оскільки низка сумнівних фінансових операцій проводилася з використанням банків США".

Як зазначив А.Аваков, МВС України чекає на рішення Міністерства юстиції США згідно з ратифікованою Україною в 2006 році конвенцією ООН проти корупції.

Д.Фірташ, з весни 2014 року відсутній в Україні через судові розгляди в Австрії, вирішив відкласти повернення, анонсоване раніше на 2 грудня, для участі в з'їзді ФРУ. "Сьогоднішня українська влада здійснила безпрецедентні кроки та зробила усе, щоб зірвати мій приїзд в Україну та не дати можливості реалізувати План модернізації України", - йдеться в заяві Д.Фірташа, поширеній 1 грудня ввечері.

"Я вважаю дії української влади стосовно мене злочинними та розцінюю їх як політичне переслідування", - заявляє бізнесмен, наголошуючи, що продовжить реалізацію зазначеного плану.

Голова ради групи компаній Group DF, голова ради ФРУ Д.Фірташ був заарештований в Австрії 12 березня 2014 року за запитом влади США. Земельний суд Відня у кримінальних справах обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту, але погодився звільнити його під заставу в EUR125 млн та зобов'язання не покидати Австрію. 30 квітня 2015 року цей самий суд відхилив запит Мін’юсту США про екстрадицію Д.Фірташа до цієї країни.

Бізнесмен після закінчення судового процесу щодо його екстрадиції до США заявив журналістам у Відні про наміри повернутися в Україну, і, за його словами, чекав для цього завершення всіх необхідних процедур.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА