18:09 17.12.2015

Бізнес закликає не вводити радикальну податкову реформу з 1 січня - ЄБА

3 хв читати

Бізнес вважає, що парламенту й уряду треба прийняти радикальну податкову реформу так, щоб у нього був час підготуватися до майбутніх нововведень, тому недоцільно вводити її в дію з 1 січня 2016 року, вважає Європейська бізнес асоціація (ЄБА).

"Хотілося б, щоб здоровий глузд переміг і ми змогли побачити радикальні зміни в податковій реформі, але ті, які вводитимуться в дію не з 1 січня 2016 року, а з 1 січня 2017 року у разі, якщо вони будуть прийняті до 1 липня 2016 року", - сказала виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев'янко агентству "Інтерфакс-Україна".

За її словами, що ближче до кінця року, то більше бізнес просить не квапитися з прийняттям радикальних змін до податкового законодавства (чи то пропозиції з боку парламентарів або Мінфіну), тому що в бізнесу й суспільства за законодавством має бути мінімум півроку для того, щоб підготуватися до змін.

"Потрібно навчитися, передусім, парламентарям і представникам влади виконувати ті закони, які вони приймали, а потім вимагати цього від представників бізнесу і суспільства", - сказала вона.

За словами Г. Дерев'янко, представники ЄБА обговорювали з Міністерством фінансів ставки акцизу, які будуть закладені в проект податкової реформи, але в результаті в поданому до парламенту Кабінетом Міністрів проекті - інші розміри ставок.

"І вони набагато вищі, ніж обговорювали раніше", - відмітила вона.

Виконавчий директор також зазначила, що в поданому Мінфіном проекті зниження ставок єдиного соціального внеску (ЄСВ) - плюс, який не спричинить збільшення податкового навантаження для чесних платників податків.

"Проте для "тіньового" бізнесу це - недостатній стимул, щоб вийти з тіні", - вважає вона.

А. Дерев'янко також сказала, що в запропонованому Мінфіном проекті прописана процедура спростування рішень податкової через омбудсмена Державної фіскальної служби (ДФС). Водночас бізнес вважає, що ця процедура створює "вузьку шийку": в терміни, які відведені за цією процедурою, цей інститут може не встигнути розглянути скарги, і бізнес буде змушений йти в судову систему, яка ще досі є корумпованою.

Виконавчий директор ЄБА також зазначила, що розуміє ситуацію Мінфіну, який стоїть перед необхідністю пов'язати разом усі політичні моменти щодо прийняття податкової реформи, бюджету і збереження співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ), який наполягає на збереженні дефіциту бюджету не вище за 3,7% ВВП. На її думку, МВФ можна переконати погодитися на формування бюджету за чинним податковим законодавством.

"Я вважаю, що МВФ можна переконати в правильності збереження наявної податкової бази і формуванні бюджету на цій основі з обіцянкою прийняти зміни до середини наступного року", - сказала вона.

При цьому А.Дерев’янко зазначила, що заходи з поліпшення адміністрування податків за нинішніх ставках податків допоможуть детінізувати економіку і збільшити надходження до бюджету.

Як повідомлялося, Кабмін вніс до Верховної Ради проекти податкової реформи, бюджету на 2016 рік і пакет супутніх законів 11 грудня. Депутати різко розкритикували варіант податкової реформи Мінфіну і при розгляді законопроектів у парламенті 17 грудня було ухвалено рішення створити робочу групу за участю уряду й депутатів для напрацювання прийнятного варіанта.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА