13:14 23.12.2015

"Укрвинпром" звернувся до Мінагропроду з попередженням про наслідки нової акцизної політики

3 хв читати
"Укрвинпром" звернувся до Мінагропроду з попередженням про наслідки нової акцизної політики

Корпорація "Укрвинпром" звернулася до уряду з проханням не допустити знищення виноградно-виноробної галузі України через підвищення ставок акцизного податку.

Як повідомила прес-служба Торгово-промислової палати (ТПП) України, відповідний лист-звернення щодо нової акцизної політики корпорація направила міністру аграрної політики та продовольства України Олексію Павленку. Звернення підтримав Комітет підприємців агропромислового комплексу при ТПП України.

Винороби, зокрема, виступають проти запропонованого проектом закону України "Про створення конкурентних умов в оподаткуванні та стимулювання економічної діяльності в Україні" підвищення акцизного податку на тихі вина на 500%, на ігристі, кріплені й ароматизовані вина - на 50%, а також на коньяк - на 135,26% з 1 березня 2016 року.

Крім того, законопроектом протягом п'яти наступних років передбачено додаткове щорічне підвищення акцизних податків ще на 5% плюс щорічна інфляція.

Винороби зазначають, що підняття акцизів є кроком до знищення галузі, збільшення тіньового сектора ринку алкогольних напоїв і підвищення соціальної напруженості, особливо в регіонах, де цей сектор є бюджетотвірним.

"У разі підвищення акцизу на алкоголь і зростання вартості продукції, коли купівельна спроможність залишається на колишньому рівні, шаленими темпами збільшується тінізація ринку і кількість фальсифікату", - зазначають винороби.

Ініціативу "Укрвинпрому" також підтримав Європейський комітет виробників вина. Генеральний секретар комітету Ігнасіо Санчес Рекар направив звернення прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку, міністру фінансів Наталії Яресько та голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову про наслідки різкого підвищення акцизних податків на вино в Україні.

"Ще одна проблема, що потребує рішення - висока вартість ліцензії на оптовий продаж виноробної продукції для виробників - 500 тис. грн на рік. Це прийнятно лише для великих виробників виноробної продукції і призводить до монополізації ринку та зменшення конкуренції між товаровиробниками", - додають винороби.

Як повідомлялося, згідно з проектом податкової реформи Мінфіну, передбачається збільшення ставки акцизу на лікеро-горілчані вироби вдвічі - до 141,06 грн/ літр 100% спирту, у 2017-2020 роках ставка збільшуватиметься на 5% і в 2020 році становитиме171,47 грн.

Акцизну ставку на сухі вина запропоновано збільшити вп'ятео - до 0,05 грн/л, кріплені вина і вермути – на 50%, до 5,37 грн/літр (до 2020 року зросте до 6,53 грн), ігристі вина – на 50%, до 7,8 грн/літр. Акциз на пиво буде збільшено вдвічі - до 2,48 грн за літр, до 2020 року буде зростати на 5% щорічно і досягне 3,01 грн.

Водночас Кабмін 22 грудня вніс до Верховної Ради компромісний проект поправок до Податкового кодексу, згідно з яким ставки акцизного податку на 2016 рік на спирт, алкогольні напої та пиво запропоновано підвищити на 100%.

Під час обговорення урядового проекту правок до Податкового кодексу (№3688), заявленого як компромісний, голова профільного податкового комітету Ніна Южаніна заявила, що вважає надмірним запропоноване Урядом підвищення акцизів на пиво, спирт і алкогольні напої в 2016 році на 100% та ініціює їх збільшення на 50%.

За її словами, комітет також виступає за збільшення ставки акцизу на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду, до яких належить коньяк, на 50% з 1 квітня 2016 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА