20:35 16.01.2016

Нацбанк пов'язує падіння гривні на міжбанку з відкладеним попитом на долар

2 хв читати
Нацбанк пов'язує падіння гривні на міжбанку з відкладеним попитом на долар

Національний банк України (НБУ) пояснює підвищену волатильність курсу гривні на міжбанківському валютному ринку в січні наслідком перекосів у попиті і пропозиції валюти, що виникли через велику кількість святкових днів у грудні-січні у світі.

"Волатильність курсу національної валюти, яка спостерігається на міжбанківському валютному ринку від початку січня 2016 року, виникла внаслідок перекосів у попиті і пропозиції валюти, що є складовою режиму гнучкого курсоутворення", - прокоментував ситуацію на міжбанку заступник глави НБУ Олег Чурій.

Як зазначив О.Чурій, пропозиція валюти формується переважно за рахунок щоденних валютних надходжень від експорту товарів і послуг від інвестицій. Попит на валюту значною мірою обумовлений клієнтськими заявками, і трохи - за рахунок уповноважених банків (їм дозволяється сумарно купувати для потреб власної валютної позиції валюту обсягом, що не перевищує 0,1% від регулятивного капіталу).

При цьому О.Чурій наголосив, що обов'язковий продаж валютної виручки уповноважені банки зобов'язані здійснити наступного дня після отримання валюти.

За його словами, надмірний попит на іноземну валюту спостерігається, коли робочий день в Україні збігається з вихідним в США, при цьому попит на валюту продовжує формуватися (клієнтські заявки продовжують проходити через валютний контроль, оскільки в Україні робочий день), а пропозиція валюти обмежена (через вихідні в США валютна виручка на рахунки українських банків не надходить).

У протилежній ситуації (коли в США робочий день, а в Україні вихідній), навпаки, формується надмірна пропозиція іноземної валюти.

"Ці чинники значною мірою визначають динаміку курсу гривні на початку року з огляду на велику кількість святкових днів у грудні-січні у світі", - наголосив О.Чурій.

Заступник голови центробанку зазначив, що 16 січня 2016 року в Україні - робочий день (відпрацювання вихідного 8 січня 2016 року), тоді як у США - вихідний, а 18 січня - збігається робочий день в Україні з вихідним у США.

О.Чурій додав, що дії Національного банку України спрямовані на зниження надмірної волатильності курсу.

Він нагадав, що з цією метою від середини грудня Нацбанк провів п'ять аукціонів з купівлі валюти, на яких придбав $98,9 млн, і чотири аукціони з продажу іноземної валюти, де продав валюту на суму $65,5 млн.

Як повідомлялося, НБУ 16 січня опустив офіційний курс гривні до мінімуму від початку березня 2015 - до 24,383 грн/$1.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Ради надійшла заява Сольського про відставку з посади міністра агрополітики - Стефанчук

Зеленський про закриття неба над Україною західними партнерами: Питання не "чому", а "коли"

Кількість загиблих унаслідок ворожого удару по селищу Удачному на Донеччині зросла до 3, поранені 4 - ОВА

Волонтери ТЧХУ працюють у штабі з ліквідації наслідків ракетного удару РФ у Смілі

"Сталевий фронт" Ахметова побудував понад 80 км фортифікацій на Донеччині та Запоріжжі

Президент на Ставці заслухав доповіді щодо захисту інфраструктури та посилення виробництва зброї

Зеленський відповів республіканцям - противникам надання допомоги Україні: Гроші йдуть насамперед в оборонний сектор США

Окупанти обстрілюють Херсон - голова МВА

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА