16:32 18.01.2016

Українські пенсійні фонди незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом інструментарію для інвестування

2 хв читати
Українські пенсійні фонди незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом інструментарію для інвестування

Українські недержавні пенсійні, інвестиційні і страхові фонди незабаром можуть зіткнутися з дефіцитом інструментарію для інвестування після приведення українськими фондовими майданчиками біржових реєстрів у відповідності з новими лістинговими вимогами.

Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі ПФТС, згідно з оновленим положенням про функціонування фондових бірж, фондова майданчик зобов'язана прийняти рішення про делістинг цінних паперів, які не відповідають новим вимогам, протягом трьох торговельних днів з моменту виявлення такої невідповідності.

ПФТС 11 січня вже прийняла рішення про делістинг 52 цінних паперів. У результаті у біржовому реєстрі, окрім державних облігацій, залишилися лише 33 цінні папери.

Фондовий майданчик "Українська біржа" (УБ) 14 січня вилучив із біржового реєстру акції "Азовсталі", Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча, Північного гірничо-збагачувального комбінату та "Укртелекому", а також перевела акції "Мотор Січі" у другій з першого рівня лістингу.

Крім того, найближчим часом котирувальна комісія УБ проведе засідання щодо інших цінних паперів.

"За деякими акціями, ми ще очікуємо інформацію від емітентів", - повідомили агентству в прес-службі УБ.

Водночас фондові майданчики запевняють, що делістинг цінних паперів не вплине на біржові індекси, оскільки в оновленому положенні не встановлені вимоги входження індексних акцій в лістингу.

На думку генерального директора Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ) Андрія Рибальченка, настільки радикальне підвищення вимог до лістингу є передчасним кроком, оскільки в наявних умовах немає альтернативних замінників тих цінних паперів, які досі перебували в лістингу.

За його оцінками, після приведення біржами своєї діяльності у відповідності з новими вимогами у першому рівні лістингу залишаться лише державні цінні папери, у другому - незначна кількість цінних паперів.

"Поки що складно припустити, як ринок пристосовуватиметься до нових вимог. Ситуація буде більш зрозумілою за результатами "чистки" на біржах. Але вже зараз можна сказати: безумовно, це значно звузить український фондовий ринок і найтяжче буде пристосуватися недержавним пенсійним фондам, для яких законодавчо закріплений обов'язок формувати портфель з лістингових цінних паперів", - сказав він.

Один з учасників ринку, який побажав залишитися неназваним, повідомив агентству, що найбільш вразливими до нових вимог є корпоративні облігації.

"Для них встановлено мінімальний обсяг випуску в 100 млн грн, який автоматично відсікає частину якісних цінних паперів, як, наприклад, всі випуски "Укразалізниці", - пояснив співрозмовник.

Крім цього, надмірно високими, на його думку, є вимоги до акцій, зокрема, щодо наявності корпоративного секретаря, якого немає у більшості емітентів.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА