15:45 04.02.2016

Заява Абромавичуса про відставку підвищує ймовірність дострокових виборів в Україні

3 хв читати
Заява Абромавичуса про відставку підвищує ймовірність дострокових виборів в Україні

У разі якщо скандал навколо заяви Айвараса Абромавичуса про відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі переросте в політичну кризу, в Україні зростає ймовірність проведення дострокових виборів, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Імовірність дострокових виборів, якщо цей скандал переросте в кризу, а у кризи не буде простого вирішення, зростає. Наскільки - подивимося найближчими днями", - сказав В.Фесенко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в четвер.

При цьому він зазначив, що є ймовірність висунення А.Абромавичуса на посаду прем'єр-міністра, проте, за його словами, навряд чи такий план нині існує. "Якщо, припустимо, змінюють уряд Арсенія Яценюка в цілому, то... як один із варіантів для переговорів усередині коаліції. Ось, будь ласка, міністр-технократ, чом би і не прем'єр-міністр-технократ? Я не думаю, що вже є такий план - навряд чи. Але це ще один можливий варіант вирішення проблем з урядом", - зазначив експерт.

У будь-якому разі, за словами В.Фесенка, якщо президенту України Петру Порошенку вдасться переконати А.Абромавичуса залишитися на посаді, то "було б логічно не просто зберігати Абромавичуса, а навіть... висунути його, наприклад, як віце-прем'єра з реформ або зберегти на посаді міністра економічного розвитку, але посилити його статус".

"Інакше, якщо А.Абромавичус йде, у мене такі підозри, що або він іде до М.Саакашвілі, в політичну команду одеського губернатора з прицілом на майбутні вибори, або йде у бізнес", - наголосив В.Фесенко.

За його словами, деякі політики, що прийшли з бізнесу в конфліктне політичне середовище, "втомилися від цього напруження, від цих конфліктів, звинувачень на свою адресу, тобто тут чинник утоми, і для них буде за щастя просто повернутися у звичне для них бізнес-середовище".

"І Абромавичус, і деякі інші міністри-технократи втомилися від пресингу, від конфліктів, зокрема з кадрових питань. Те, що називається "прорвало", просто в А.Абромавичуса це вийшло в найбільш скандальній і конфліктній формі... Мені здається, президент спробує зараз все-таки максимально згладити цей скандал - це його стиль, - але цей скандал зараз став занадто серйозним", - зазначив експерт.

"Якби А.Абромавичус хотів би просто піти, він пішов би без скандалу, без звинувачень. А зі звинуваченнями - це означає, що все-таки тут є політична складова, і тут ці натяки, пов'язані з Саакашвілі, думаю, що вони все-таки мають сенс, і думаю, якась зв'язка вже між А.Абромавичусом і М.Саакашвілі, напевно, формується", - додав В.Фесенко.

На запитання про міжнародні наслідки для України у разі, якщо А.Абромавичус дійсно піде у відставку, експерт зазначив, що зарубіжні партнери стурбовані питанням, хто проводитиме реформи в Україні. "Тому що А.Абромавичус був далеко не ідеальний, не найбільш, можливо, успішний реформатор, але все-таки він був дійсно міністром-технократом, який працював на реформи, а не на партійні рейтинги чи на бізнес-інтереси", - зазначив В.Фесенко.

Другим важливим моментом він назвав те, що ця ситуація показала "явний конфлікт, де бізнес-інтереси починають домінувати над реформами і просто деформувати політичний процес, а це надто явна ознака ризиків повернення в минуле".

"Для них важливо, щоб ця криза з А.Абромавичусом не призвела до великої, системної кризи - це раз. По-друге, щоб усе-таки курс реформ зберігся, і не було повернення до бізнесових і корупційних схем. А.Абромавичус тут просто індикатор, тому справа не лише в ньому", - наголосив В.Фесенко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

На прикордонному переході "Рава-Руська - Гребенне" з неділі частково відновлять пропуск вантажівок - Держприкордонслужба

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА