17:17 12.02.2016

Система ProZorro за рік роботи надала змогу заощадити близько 600 млн грн бюджетних грошей

2 хв читати
Система ProZorro за рік роботи надала змогу заощадити близько 600 млн грн бюджетних грошей

Система електронних торгів ProZorro, що почала працювати 12 лютого 2015 року, за рік надала можливість заощадити близько 600 млн грн бюджетних грошей.

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомив керівник торгового майданчика Zakupki.Prom.ua - учасниці системи ProZorro - Микола Жандоров.

За його словами, загальна сума оголошених протягом року тендерів становила близько 9 млрд грн, а їхня кількість – близько 50 тис.

"У 2016 році після вступу в силу закону "Про публічні закупівлі" очікується збільшення всіх показників мінімум удесятеро, оскільки закон запроваджує обов'язковий он-лайн вигляд для проведення держзакупівель", - зазначив М.Жандоров.

За його даними, протягом року роботи системи ProZorro за загальною оголошеною сумою тендерів найактивнішими були Київська, Дніпропетровська, Харківська, Одеська та Львівська області. При цьому Донецька область перебуває на шостому місці, значно випереджаючи інші.

Загалом на сьогодні в ProZorro працюють близько 3 тис. державних замовників. На суму завершених торгів до Топ входять Міноборони, ПАТ "Укргазвидобування" і Міністерство внутрішніх справ.

Найбільший тендер був проведено майже на 201 млн грн, коли ПАТ "Укргазвидобування" закуповувало сталеві труби і профілі.

Як зазначив керівник Zakupki.Prom.ua, системі державних закупівель, поряд із корупцією, заважає успішно працювати величезна неефективність процесів і фахівців у державних структурах.

"Відсутність кваліфікованих закупівельників завдає значної шкоди, тому робота із навчання держорганів цілий рік проводилася командою МЕРТ і представниками майданчиків-учасниць системи ProZorro, вона триватиме і в 2016-му", - сказав він.

М.Жандоров повідомив, що найближчим часом, зокрема, будуть створені типові специфікації для оголошення тендера, доопрацьована технічна частина системи, додані критерії вибору переможця, а також буде створена можливість он-лайн оскарження торгів.

Як повідомлялося, Верховна Рада ухвалила 25 грудня 2015 року закон "Про публічні закупівлі" (№3559), що поширює електронні закупівлі на всі бюджетні закупівлі. Згідно із законом з 1 квітня 2016 року вводиться в дію для центральних органів виконавчої влади та замовників, що провадять діяльність в окремих сферах господарювання, а з 1 серпня 2016 року – для всіх замовників.

На час його прийняття до пілотного проекту ProZorro було підключено 2,300 тис. держзамовників, через нього проведені закупівлі на 6,5 млрд грн. Економія становила близько 12% від забюджетованої ціни.

Команда реформи публічних закупівель в Україні, до якої належить департамент регулювання держзакупівель МЕРТ, ДП "Зовнішторгвидав" і офіси ProZorro, прийняла рішення продовжити роботу на нинішніх посадах, незважаючи на намір керівництва МЕРТ піти у відставку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА