13:47 16.02.2016

Вирішення основних проблем функціонування відділення дитячої онкології НДР підвищить виживаність дітей до 75%

3 хв читати
Вирішення основних проблем функціонування відділення дитячої онкології НДР підвищить виживаність дітей до 75%

Вирішення основних проблем функціонування відділення дитячої онкології Національного інституту раку (НІР) підвищить виживаність дітей до 75% і більше, тоді як наразі цей показник становить у середньому близько 60%.

Про це повідомив завідувач науково-дослідним відділенням дитячої онкології НДР Григорій Климнюк на прес-конференції в понеділок.

За його словами, основними проблемами, з якими стикається відділення, є безсистемні і непрогнозовані поставки ліків, недостатнє кадрове забезпечення, необхідність залучення позабюджетного фінансування, організація якісного шкільного навчання дітей, а також необхідність створення галузевої програми "дитяча онкологія".

Водночас, за словами Р. Климнюка, наявні показники виживаності маленьких пацієнтів у відділенні дитячої онкології НДР наближаються до показників провідних європейських клінік. Зокрема, після впровадження сучасних підходів до лікування, виживання дітей значно покращилося і становить за саркоми м'яких тканин - 58,6% (безрецидивна - 44,8%), за нейробластоми в групі високого ризику - 34%, саркомі Юінга - 42,5%, остеогенній саркомі - 79%, за пухлини Вільмса (за термінів спостереження понад 5 років) загальне виживання становить 56,25%.

Як зазначив Р. Климнюк, щороку в Україні рак вперше виявляється приблизно у 1200 дітей, що становить 13,5 на 100 тисяч дитячого населення. Велика частина дітей з вперше виявленими злоякісними новоутвореннями проходить лікування саме у відділенні дитячої онкології НДР.

Щорічно у відділенні проводиться близько 300 складних операцій.

За останні п'ять років кількість пролікованих пацієнтів збільшилася в 2,4 рази.

За словами першого заступника міністра охорони здоров'я України Олександри Павленко, основною проблемою залишається пізня діагностика онкозахворювань у дітей. Крім того, за її словами, в Україні не вдалося повною мірою реалізувати національну програму боротьби з онкологічними захворюваннями внаслідок гострої нестачі необхідних препаратів та медичного обладнання.

"Національна програма боротьби з онкозахворюваннями завершується в 2016 році, в цьому році ми створимо нову групу експертів, що займеться розробкою нової програми. Програма, яка існувала, непогана, але забезпечити її реалізацію через великий брак ліків і техніки, було практично неможливо", - зазначила О. Павленко.

Крім того, заступник міністра повідомила, що наразі МОЗ та Державний експертний центр розробляють нові протоколи лікування різного роду онкологічних захворювань для отримання нових локальних протоколів, які б забезпечували однаково рівне ставлення до пацієнтів всіх онкологів в Україні.

У свою чергу, заступник голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Оксана Корчинська зазначила, що за останні вісім років ситуація з виліковністю онкозахворювань у дітей значно покращилася. Зокрема, за її словами, Україна виділяє для лікування онкохворих дітей набагато більше коштів, ніж сусідні Росія та Білорусь.

"Початкових онкодіагнозов у дітей на рік ми фіксуємо близько 1200, плюс 500 в середньому це ті, яких ми доліковуємо. Якщо ви поділите 353 млн грн, які виділила держава в цьому році на закупівлю онкологічних препаратів на цю кількість дітей, і переведете суму в долари, то ви з подивом побачите, що на наших дітей ми виділяємо вдвічі більше коштів, ніж Білорусь і Росія. Наша статистика дітей, ремісії яких понад п'яти років, краще ніж у них, незважаючи на те, що у них більш сучасні клинки", - сказала О. Корчинська.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА