14:10 18.02.2016

"Беркутівці" заздалегідь отримали зброю для розстрілу протестувальників на Майдані

2 хв читати
"Беркутівці" заздалегідь отримали зброю для розстрілу протестувальників на Майдані

Спецпідрозділ "Беркут" завчасно отримав зброю до моменту розстрілу протестувальників на майдані Незалежності в лютому 2014 року, дії "беркутівців" мають ознаки теракту, повідомив начальник управління спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк.

"Зброю спецрота отримала ввечері 18 лютого і лише чекала наказу для застосування. Таку вказівку було отримано з ранку 20 лютого, після чого співробітники київської спецроти "Беркут" у кількості 25 осіб вийшли на майданчик перед Жовтневим палацом, а потім, перебуваючи на вул. Інститутській, здійснили розстріл протестувальників", - розповів С. Горбатюк на брифінгу в четвер у Києві.

При цьому, за його словами, ніхто з них не застосовував зброї, виходячи із загрози від протестувальників, "тому що дійсно мало місце поранення правоохоронців з 5.30 до 9.00". "Але ці співробітники спецроти не вживали жодних дій для визначення, хто саме застосував зброю, вони одразу застосовували зброю до невибіркового кола осіб. Слідство враховує це і інкримінує їм, а також тим, хто віддав наказ - вчинення дій з метою залякування. А це має ознаки терористичного акту", - пояснив С. Горбатюк.

За його словами, за цим епізодом інкримінується вбивство 48 і поранення 80 осіб. До відповідальності притягнуто 31 людина, з них шестеро високопоставлених осіб (починаючи з президента, міністрів, керівників київської міліції і закінчуючи безпосередньо бійцями "Беркута").

С. Горбатюк повідомив, що на озброєнні спецроти перебували автомати АК-74, в одного з бійців була снайперська гвинтівка Драгунова.

Крім того, встановлено, що на дахах будівель Кабінету Міністрів та Адміністрації президента перебували контрснайпери підрозділів СБУ "Альфа", "Сокіл", ГУБОЗ та Управління держохорони. Він наголосив, що за результатами розслідування не виявлено, що вони цю зброю застосовували.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА