15:28 19.02.2016

Політична нестабільність в Україні загрожує новим відтоком капіталу та зниженням курсу гривні до 30 грн/$1 - Goldman Sachs

2 хв читати
Політична нестабільність в Україні загрожує новим відтоком капіталу та зниженням курсу гривні до 30 грн/$1 - Goldman Sachs

Збереження в Україні недовіри до політичного режиму здатне викликати нову хвилю виведення капіталу з країни і ослаблення курсу національної валюти до середини поточного року до 30 грн/$1, вважають аналітики інвестбанку Goldman Sachs.

"Незважаючи на провал голосування в парламенті за відставку уряду, постійна політична невизначеність може викликати черговий відтік капіталу і вкладів з банків. Це, в свою чергу, підвищить тиск на резерви і гривню, курс якої, за нашими оцінками, знизиться до 30 грн/$1 до середини року", - повідомляється в аналітичному огляді банку.

Аналітики розцінюють зняття питання про зміну Кабінету Міністрів як тимчасову перемогу, здатну відкрити шлях до отримання чергового траншу фінансової допомоги від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Безпосередній економічний виграш України полягає в продовженні роботи із завершення другого перегляду програми співпраці з МВФ, що необхідно для отримання $1,8 млрд фінансування. Судячи з заяв влади України, вони виконали більшість вимог для завершення перегляду, зокрема й ті, що стосуються забезпечення політичної стабільності. Крім того, сам Фонд у заяві від 11 лютого вказував, що дата засідання ради директорів залежить, зокрема, від прояснення ситуації навколо уряду і коаліції", - йдеться в документі.

Водночас аналітики Goldman Sachs відзначають зростаючі ризики для відстрочки іншої фінансової допомоги, очікуваної в поточному році. "Міністр фінансів Наталія Яресько нещодавно заявила, що очікує надходження до України в 2016 році близько $8 млрд, або близько 10% ВВП за 2016 рік. Водночас сума і термін траншів від МВФ та інших кредиторів потенційно можуть бути змінені", - вважають експерти.

Враховуючи накопичену резервну подушку, вони вважають, що можлива затримка фінансування навряд чи буде критичною для резервів і гривні найближчим часом, і, як наслідок, слабо вплине на політичні процеси в Україні.

Водночас аналітики попереджають, що відсутність нових кредитів, на тлі очікуваного дефіциту поточного рахунку і відтоку капіталу, резерви країни можуть скоротитися до критично-низьких рівнів.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Росіяни за добу 19 разів обстріляли Донецьку область - ОВА

Рятувальники ліквідували масштабні загоряння на Сумщині після ворожого обстрілу в суботу

Помірні дощі прийдуть в Україну найближчими днями

Росіяни просунулися на північний захід від Авдіївки після відступу ЗСУ з цього району - ISW

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА