16:36 04.03.2016

Сакварелідзе призначений старшим групи прокурорів у судочинстві в справі так званих "діамантових прокурорів"

4 хв читати
Сакварелідзе призначений старшим групи прокурорів у судочинстві в справі так званих "діамантових прокурорів"

Виконувач обов'язків генерального прокурора України Юрій Севрук підписав постанову про призначення заступника генпрокурора України - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе старшим групи прокурорів в судочинстві у справі так званих "діамантових прокурорів", заявив прокурор Генеральної прокуратури України Владислав Куценко.

В.Куценко на брифінгу в Києві в п'ятницю нагадав, що з понеділка, 7 березня, починається судовий розгляд справи так званих "діамантових прокурорів" – колишнього заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця і заступника керівника ГСУ Генпрокуратури Володимира Шапакіна, а також громадянина Валерія Гібаленка.

"Враховуючи створення нового підрозділу - генеральної інспекції з метою підвищення ефективності в роботі виконувачем обов'язків генерального прокурора України Юрієм Севруком підписана постанова, якою фактично визначена група прокурорів для здійснення обов'язків прокурорів у вказаному кримінальному провадженні, і визначений старший групи, яким став заступник генерального прокурора України, - прокурора Одеської області Давид Сакварелідзе. Дивно, що сам пан Давид не підписав цю постанову, враховуючи, що в понеділок вже починається судовий розгляд справи, оскільки брати участь в цій справі зможуть лише прокурори, вже призначені до генеральної інспекції України. У зв'язку з цим цю дію сьогодні безпосередньо виконав в.о. генерального прокурора України", - уточнив В.Куценко.

Прокурор Генпрокуратури зазначив, що для того, щоб прибрати якісь звинувачення щодо тиску на прокурорів у справі "діамантових прокурорів", у генпрокуратурі закликають Д.Сакварелідзе підписати вказану постанову, "що засвідчить те, що він ознайомився з цією справою, з доказовою базою і можливістю юридично підтримати держобвинувачення".

"Ми вважаємо, що досить логічним було би безпосередньо самому Давиду Сакварелідзе взяти участь в судовому розгляді вказаної справи і підтримати державне звинувачення в суді. Будь ласка, все у ваших руках, постанова підписана і є усі підстави Д.Сакварелідзе довести професіоналізм і знання українських законів в суді", - резюмував В.Куценко.

У свою чергу заступник генерального прокурора України - прокурора Одеської області Д. Сакварелідзе на своїй сторінці у Фейсбук в п'ятницю виклав тези вказаної В.Куценко постанови і написав: "Замість бюрократичної клоунади і епістолярної війни я щиро раджу вам (Ю.Севруку - ІФ) активно зайнятися десятками тисяч резонансних корупційних справ, які роками припадають порохом у Генеральній прокуратурі. Напевно, ви звикли до таких методів роботи і стосунків з колегами під час Революції Гідності, коли як високий посадовець в Генпрокуратурі за вказівкою керівника цього відомства Пшонки і його одіозного заступника Андрєєва наглядали за дотриманням законів в органах внутрішніх справ. Про "якість" цієї роботи і її ціну навіть зараз, через 2 роки після Революції, добре пам'ятає уся Україна. Ще раз звертаюся до вас і все ще генерального прокурора Шокіну (Віктора Шокіна - ІФ) з наполегливою вимогою про негайне призначення усіх поданих мною кандидатур на відповідні посади в Генеральній інспекції. Підтримка цих хлопців повинна стати для вас справою совісті і честі, якщо ці поняття в принципі щось для вас означають".

Про те, чи готовий він очолити держобвинувачення в судочинстві у справі так званих "діамантових прокурорів", Д.Сакварелідзе прямо не вказав.

Як повідомлялося, на початку липня 2015 року за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах були затримані колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць і заступник керівника ГСУ Генпрокуратури України Володимир Шапакін. Під час обшуку в них знайшли великі суми грошей, а також діаманти.

Печерський райсуд Києва постановив заарештувати О.Корнійця і В.Шапакіна на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 3,2 млн грн. В.Шапакін вніс необхідну суму застави і був відпущений із СІЗО. Згодом Апеляційний суд Києва збільшив заставу В.Шапакіну до 6,4 млн грн. Він її вніс і вийшов із СІЗО. О.Корнієць вийшов із СІЗО 31 липня після внесення застави в сумі 3,2 млн грн.

20 листопада 2015 року слідчий за дорученням прокурора повідомив підозрювані про завершення досудового розслідування і надав доступ до матеріалів досудового розслідування.

Наприкінці 2015 року в Печерський районний суд м. Києва передано обвинувальні акти щодо О.Корнійця за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди посадовцем), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 1 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) КК України щодо В.Шапакіна за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 КК України і цивільної особи Валерія Гібаленка за ч. 5 ст. 2

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти за добу 349 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази

На облаштування укриттів Латвії необхідно понад 98 млн євро - доповідь

3 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РФ прогресує на полі бою, а війна навряд чи закінчиться найближчим часом - глава розвідки США

Окупанти за минулий день обстріляли 9 громад Сумської області, зафіксовано понад 200 вибухів

Основний удар Росії розпочнеться наприкінці травня або на початку червня - ГУР

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА