14:26 23.03.2016

Генпрокуратура причетна до перекваліфікації справи проти Корбана, що надало йому можливості уникнути позбавлення волі

3 хв читати
Генпрокуратура причетна до перекваліфікації справи проти Корбана, що надало йому можливості уникнути позбавлення волі

Під час досудового розслідування кримінального провадження щодо члена політради партії "Укроп", екс-заступника голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації Геннадія Корбана з політика були зняті звинувачення в створенні злочинної групи, а "викрадення представника влади" перетворилося в "незаконне позбавлення волі або викрадення людини", заявляє народний депутат фракції БПП Мустафа Найєм.

У своєму блозі на "Українській правді" в середу він повідомляє, що, за його інформацією, в понеділок Г. Корбан уклав договір про примирення з потерпілим у справі главою Держагентства із земельних ресурсів Сергієм Рудиком, згідно з яким екс-заступник голови області "щиросердно визнав свою провину і розкаявся в скоєному". "Обвинувачений з потерпілим погодили міру покарання у вигляді трьох років умовного ув'язнення. Суддя затвердив угоду шляхом винесення вироку – 1,5 року умовно", - стверджує парламентарій.

М. Найєм наголошує, що "без прямого сприяння Генеральної прокуратури ця угода була б неможливою".

Він мотивує це тим, що Г. Корбан проходив у справі як організатор злочину, який був скоєний стійким ієрархічним об'єднанням за попередньою змовою з метою вчинення тяжких або особливо тяжких злочинів (ч. 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28 КК), а сам злочин кваліфікувався як викрадення представника влади з метою примусу вчинити дію як умови звільнення заручника (ст. 349 КК), що карається позбавленням волі на строк 8-15 років. За такої кваліфікації закон не дозволяє укладати договори зі слідством або потерпілим.

"Щоб це стало можливим, прокуратура під час досудового розслідування перекваліфікувала справу, і з Г. Корбана були зняті всі звинувачення в організації злочинної групи, а "викрадення представника влади" перетворилося на "незаконне позбавлення волі або викрадення людини" (ч. 1 ст. 146 КК). За цією статтею мірою покарання може бути обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років. Таким чином, Генеральна прокуратура відкрила шлях до можливості підписання договору про примирення", - пише М. Найєм.

Депутат нагадав, що в серпні 2014 року С. Рудик приїхав на Дніпропетровщину з робочою поїздкою, а через деякий час зник. Пізніше Г. Корбан розповів, що С. Рудику видали повну військову екіпіровку і відправили на фронт. "Сам С. Рудик розповів, що його викрали і довго тримали в підвалі обласної адміністрації... вимагаючи призначити свого керівника в обласне управління Держкомзему. За його словами, допитував його особисто Г. Корбан в присутності 15 озброєних людей, а потім дав доручення виписати Рудику пропуск в батальйон "Дніпро", після чого його відправили в зону АТО", - написав М. Найєм.

Як повідомлялося, Г. Корбан був затриманий 31 жовтня 2015 року. 4 листопада йому повідомлено про підозру у вчиненні злочинів за ч. 1 ст. 255 (створення й участь у злочинній організації), ч. 3 ст. 157 (перешкоджання діяльності виборчих комісій), ч. 5 ст. 191 (йдеться про привласнення грошових коштів в особливо великих розмірах благодійної організації "Фонд оборони країни"), ч. 2 ст. 289 і ст. 349 Кримінального кодексу України (йдеться про захоплення в Дніпропетровську як заручників голови Держземагентства України та директора департаменту Дніпропетровської міської ради).

Йому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. 28 грудня Дніпровський районний суд Києва ухвалив рішення змінити запобіжний захід РГ. Корбану з домашнього арешту на утримання під вартою строком на 60 днів. 22 лютого поточного року Дніпровський райсуд продовжив Г. Корбану утримання під вартою до 15 квітня, однак 15 березня той же суд змінив запобіжний захід Г. Корбану з утримання під вартою на домашній арешт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

Кличко: Пацієнтів і медперсонал лікарень на вулиці Богатирській вже евакуювали

У скоєній головою Броварської райадміністрації ДТП постраждали троє дорослих і дитина, чиновника буде звільнено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА