11:31 29.03.2016

ВР дала згоду на звільнення Шокіна з посади генпрокурора України

3 хв читати
ВР дала згоду на звільнення Шокіна з посади генпрокурора України

Верховна Рада дала згоду на звільнення президентом України Петром Порошенком генерального прокурора України Віктора Шокіна.

За відповідний проект постанови на засіданні у вівторок проголосували 289 народних депутатів, лише 6 проголосували проти, а 4 утрималися. Не голосувало 40 парламентарів.

Зокрема, від фракції Блок Петра Порошенка відповідну постанову підтримали 114 народних депутати, з фракції "Народний фронт" - 72, від "Опозиційного блоку" - двоє парламентарів, від Об'єднання "Самопоміч" - 24.

Від фракції Блок Петра Порошенка відповідну постанову підтримали 114 народні депутати, від "Опозиційного блоку" - два парламентарі, при цьому за двоє депутатів цих фракцій проголосували проти. З фракції "Народний фронт" підтримали постанову 72 депутати, від Об'єднання "Самопоміч" - 24, від Радикальної партії - 17, від ВО "Батьківщина" - 13, від груп "Відродження" і "Воля народу" - відповідно 4 та 11 депутатів, при цьому проти не проголосував жоден депутат цих фракцій і груп. Із позафракційних депутатів 32 проголосували "за", і 2 - "проти".

Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності за засіданні 16 березня рекомендував парламенту підтримати проект постанови про згоду на звільнення В. Шокіна з посади генпрокурора.

У Генеральній прокуратурі України 28 березня роз'яснили, що стосовно генпрокурора В. Шокіна парламент може розглянути його заяву про звільнення за власним бажанням, а не питання відставки: "Відставка є наслідком процедури вираження парламентом недовіри генеральному прокуророві України (ст. 213 Регламенту Верховної Ради України). У випадку з генеральним прокурором В. Шокіним ця процедура Верховною Радою України не ініціювалася і не застосовувалася. Таке звільнення, враховуючи статус посади генерального прокурора України, можливе тільки з відома Верховної Ради президентом України (п. 25 ч. 1 ст. 85, ст. 122 Конституції України). Таким чином, зараз триває і не закінчена процедура розгляду заяви генерального прокурора України про звільнення за власним бажанням".

В. Шокін, 1952 р.н., призначений генеральним прокурором України в лютому 2015 року. У 1980 році закінчив Харківський юридичний інститут. З травня 1980 року працює в органах прокуратури.

У 1994-1998 рр. - начальник відділу нагляду за дотриманням законів спеціальними підрозділами з боротьби з організованою злочинністю прокуратури Києва. У 1998-2001 рр. - слідчий з особливо важливих справ управління розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури України. З липня 2002 р. - заступник генпрокурора, член колегії Генпрокуратури України.

Наприкінці червня 2014 р. призначений заступником генпрокурора України і обраний членом колегії Генпрокуратури.

Згідно з чинною Конституцією України, генпрокурора призначає і звільняє президента за згоди парламенту. Водночас парламент має змогу певною кількістю голосів оголосити вотум недовіри генпрокуророві, що має наслідок - його відставку з посади.

Закон про прокуратуру передбачає, що звільнення генпрокурора з адміністративної посади не припиняє його повноважень прокурора.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА