18:12 29.03.2016

"Нафтогаз" із Goldman Sachs за підтримки OPIC та IFC мають намір залучити фінансування для закачування газу

3 хв читати
"Нафтогаз" із Goldman Sachs за підтримки OPIC та IFC мають намір залучити фінансування для закачування газу

НАК "Нафтогаз України" спільно з інвестиційним банком Goldman Sachs за підтримки фінансової установи уряду США OPIC та члена групи Світового банку IFC працює над залученням інвестицій для фінансування закачування газу в наступний зимовий період.

"Для нас цей проект важливий як крок із виходу на міжнародні фінансові ринки", - написав на своїй сторінці у Facebook директор НАК із розвитку Юрій Вітренко.

За його словами, для України цей проект важливий як приклад залучення міжнародних приватних інвестицій, коли українські ризики страхує урядове агентство США, а також співпраці приватних інвестиційних банків з міжнародними фінансовими організаціями.

Згідно з інформацією на сайті OPIC, йдеться про зберігання до 5 млрд куб. м природного газу на Більче-Волицько-Угерському, Угерському, Опарському, Дашавському та Богородчанському підземних сховищах газу.

OPIC пояснює, що проект передбачає закупівлі компанією Goldman Sachs газу, який тимчасово зберігатиметься в одному з п'яти зазначених сховищ газу до подальшого продажу.

Як повідомлялося, Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) восени виділив "Нафтогазу" кредит $300 млн для закупівлі близько 1 млрд куб. м газу на західному кордоні України.

Окрім того, Міжнародна фінансова корпорація (IFC) з групи Світового банку наприкінці 2015 року повідомила про готовність виділити торгове фінансування терміном до року та обсягом до $200 млн для закупівлі "Нафтогазом" поточного опалювального сезону природного газу у великого європейського постачальника ENGIE (раніше - GDF SUEZ) відповідно до рамкового контракту між цими компаніями. Проте цей проект не був реалізований через відсутність у НАК необхідності в додаткових закупівлях газу.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин ще в липні 2015 року повідомляв, що IFC розглядає можливість надання кредиту трейдерам для закупівлі, зберігання в ПСГ і наступного продажу газу на українському ринку.

"Приміром, IFC розглядає можливість надання кредиту трейдеру, який на свій баланс візьме, зберігатиме та в міру можливості продаватиме, приміром, "Нафтогазу". Розглядаються різні схеми", - сказав міністр.

У свою чергу заступник голови правління "Нафтогазу України" Сергій Коновець уточнював, що кредитоотримувачами можуть виступити компанії, які нині постачають газ "Нафтогазу" з Європи, зокрема Gaz de France, RWE та інші.

Нині закачування понад 80% усього газу забезпечують п'ять підземних сховищ на західному кордоні України — Більче-Волицько-Угерське, Угерське, Дашавське, Опарське і Богородчанське. Потенційна активна місткість усіх 12 вітчизняних ПСГ — 32 млрд кубометрів, але Україна поки що ці об'єми використовує не повністю

Україна має 13 ПСГ загальною активною місткістю близько 32 млрд куб. м, на зазначені вище п'ять ПСГ, розташованих на заході країни, припадає близько 80% усіх потужностей зберігання. Контроль над Глібовським сховищем у Криму місткістю 1 млрд куб. м нині втрачено через анексію півострова Росією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ увійшли на військову базу США в Нігері - ЗМІ

У Швеції почалися військові навчання НАТО, під час яких відпрацьовують перекидання американських підрозділів у Скандинавію

У Запоріжжі затримано адвоката за підозрою у збуті наркотичних засобів у місця позбавлення волі

Кулеба обговорив із Сікорським позитивну динаміку в українсько-польських відносинах

У Запорізькій області чиновникам Держспоживслужби, які організували побори місцевих фермерів, загрожує до 10 років в'язниці

В окупованому Бердянську ввечері прогримів вибух і почалася пожежа

Представники української культури важливі в поширенні у світі ідеї підтримки Глобального саміту миру

Кількість постраждалих у Дергачах зросла до 9 осіб

Житель села на Харківщині загинув унаслідок ворожого обстрілу - прокуратура

У результаті обстрілу Мемрика Донецької області загинуло двоє людей, зокрема дитина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА