13:56 04.04.2016

Колишній прокурор Корнієць не бачить впливу звільнення Шокіна й Сакварелідзе на перебіг його справи

3 хв читати
Колишній прокурор Корнієць не бачить впливу звільнення Шокіна й Сакварелідзе на перебіг його справи

Колишній заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць вважає, що звільнення генпрокурора України Віктора Шокіна і заступника генпрокурора - прокурора Одеської області Давида Сакварелідзе - не вплине на перебіг судового розгляду справи "діамантових прокурорів".

"Думаю, що звільнення Шокіна і Сакварелідзе жодним чином не змінить розгляд, оскільки зараз усе залежить від думки суду", - сказав О.Корнієць у понеділок журналістам у Києві в перерві засідання Голосіївського районного суду із слухання справи "діамантових прокурорів".

Відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" щодо розгляду ЄСПЛ його скарги, О.Корнієць сказав: "Так, Європейський суд взяв скаргу до розгляду. Суть позову - незаконні дії під час затримання, обшуку, взяття мене під варту, повідомлення про підозру - усе, що стосується цього кримінального провадження".

Прогнозуючи терміни можливого ухвалення рішення ЄСПЛ за його скаргою на незаконність дій органів слідства, колишній прокурор нагадав, що минулого року ЄСПЛ узяв на себе зобов'язання розгляду справ упродовж року. "Якщо суд виконає це зобов'язання, а я просив би про пріоритетний розгляд, оскільки справа має великий резонанс, то рішення буде вже цього року", - вважає він.

При цьому О.Корнієць додав, що якщо скарга розглядатиметься в загальному порядку, то ухвалу оголосять не раніше, ніж за три роки. "Але я сподіваюся, що рішення буде цього року", - підсумував він.

Як повідомлялося, Голосіївський районний суд Києва 21 березня почав розгляд по суті справи "діамантових прокурорів".

На початку липня 2015 року за підозрою у вимаганні хабара в особливо великих розмірах були затримані О.Корнієць і Володимир Шапакін. Під час обшуку в них було знайдено великі суми грошей, а також діаманти.

Печерський райсуд Києва виніс рішення про арешт О.Корнійца і В.Шапакіна на два місяці з можливістю внесення застави в розмірі 3,2 млн грн. В.Шапакін вніс необхідну суму застави і був відпущений з СІЗО. Згодом Апеляційний суд Києва збільшив заставу В.Шапакіну до 6,4 млн грн. Він його вніс і вийшов з СІЗО. О.Корнієць вийшов з СІЗО 31 липня після внесення застави в сумі 3,2 млн грн.

20 листопада 2015 слідчий за дорученням прокурора повідомив підозрюваним про завершення досудового розслідування та надав доступ до матеріалів досудового розслідування.

Наприкінці 2015 року в Печерський районний суд м.Києва передані звинувачувальні акти щодо О.Корнійця за ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 1 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу України, стосовно В.Шапакіна за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України та цивільної особи Валерія Гібаленка за ч. 5 ст. 27, ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України.

На початку березня Д.Сакварелідзе був призначений старшим групи прокурорів у судовому провадженні у цій справі.

Групу держзвинувачення в справі "діамантових прокурорів" очолював Давид Сакварелідзе, якого днями звільнили з посади заступника генпрокурора - прокурора Одеської області.

Крім того, 3 квітня президент України Петро Порошенко підписав указ про звільнення Віктора Шокіна з посади генерального прокурора, згоу на це раніше дала Верховна Рада.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА