15:41 21.04.2016

У Генпрокуратурі запевняють, що справи щодо Пшонки, Кузьміна, Якименка і Соркіна не закрито, а лише призупинено

3 хв читати
У Генпрокуратурі запевняють, що справи щодо Пшонки, Кузьміна, Якименка і Соркіна не закрито, а лише призупинено

У Генеральній прокуратурі України пояснюють, що справи щодо екс-генпрокурора Віктора Пшонки, його колишнього заступника Рената Кузьміна, екс-глави СБУ Олександра Якименка та екс-голови Національного банку України Ігоря Соркіна припинено через розшук цих людей, але не закрито.

"Прозвучала в пресі інформація про те, що справи зупинено... По-перше, я вам гарантую, що справи щодо Пшонки, Кузьміна, Соркіна, Якименка не закриті і закриті не будуть", - сказав прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко на брифінгу в четвер у Києві.

Він пояснив, що розслідування припинено через розшук цих осіб для того, щоб не відраховувався термін, відведений для проведення досудового слідства. За його словами, провадження припинені відповідно до законодавства: "Якщо людина переховується, є підстави та практика провадження зупиняти, не закривати, а припиняти, щоб не завершилися терміни розслідування".

Якщо ж провадження не призупинити, то, як зазначив В. Куценко, термін розслідування завершаться і адвокати можуть вимагати закриття справи.

Прокурор Генпрокуратури також проінформував про виконану роботу за цими кримінальними провадженнями. "Пшонка та його син... На будівництво нібито будинку Генпрокуратури було витрачено 68 млн 358 тис. 418 грн. За даними слідства, злочин було скоєно Пшонкою - колишнім генпрокурором у змові з його сином, провадження розслідується за ч. 5 ст. 191... У рамках цього провадження наразі 8 осіб повідомлено про підозру у вчиненні злочину, стосовно чотирьох з них вже є обвинувальні вироки", - заявив В. Куценко.

Що стосується екс-генпрокурора і його сина, то, як нагадав прокурор, обидва вони перебувають у розшуку. "Тому слідство працює за їхніми спільниками, розслідування не закрито", - запевнив він.

При цьому В. Куценко запевнив, що щойно ці люди з'являться в Україні або "з'являться нові обставини", то Генпрокуратура відновила слідчі дії конкретно стосовно них.

"Стосовно Соркіна дуже схожа ситуація. Людина переховується... його шукає Інтерпол... Повідомлено про підозру у справі, за якою проходить Соркін, восьмеро людей, серед яких - колишні керівники Національного банку України", - розповів він.

За словами прокурора, також завершено кримінальне провадження щодо колишнього першого заступника глави Нацбанку і колишнього голови правління НБУ.

Стосовно самого І. Соркіна, як пояснив прокурор, матеріали виведені в окреме провадження і розслідування припинено, доки він не з'явиться.

"Якименко, дуже схожа ситуація. Він проходить за майданівськими справами... Він також переховується... Якименка виділено в окреме провадження, і ми його чекаємо... Щойно він з'явиться... Почнемо слідчі дії", - розповів В. Куценко. У справах Майдану робота виконується активно, проведено понад 5 тисяч процесуальних дій, допитано близько 3 тисяч свідків. "Ми працюємо і нічого не закриваємо", - підсумував він.

Що стосується Р. Кузьміна, то, за словами В. Куценка, він проходить у справі, пов'язаній з незаконним затриманням і притягненням до відповідальності Юрія Луценка. В. Куценко нагадав, що в 2014 році Р. Кузьмін був повідомлений про підозру, у зв'язку з тим, що він переховується від слідства, матеріали стосовно нього були виділені в окреме провадження. "Ми очікуємо Кузьміна", - сказав прокурор.

"Таким чином, ми спростовуємо інформацію, поширену в пресі, про те, що ми зупинили нібито закрили, ми призупинили саме для того, щоб надати можливість слідству продовжити процесуальні дії за законом", - наголосив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Керівництво ЄС підтримує пропозицію лідерів Польщі та Греції створити "спільний щит ППО"

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА