14:26 22.04.2016

Генпрокуратура підозрює керівництво банку "Надра" в умисному доведенні його до неплатіжоспроможності та виведенні коштів на $1,3 млрд

3 хв читати
Генпрокуратура підозрює керівництво банку "Надра" в умисному доведенні його до неплатіжоспроможності та виведенні коштів на $1,3 млрд

Печерський районний суд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до особистих справах керівництва і кількох співробітників банку "Надра" для розслідування за підозрою в навмисному доведенні фінустанови до категорії неплатоспроможних та виведення коштів на $1 млрд і 8 млрд грн (близько $0,3 млрд).

Про це повідомляється в постанові суду від 18 квітня 2016 року.

На думку слідчих, внаслідок умисних дій з боку керівництва банку, з метою доведення його до категорії неплатоспроможних протягом першого кварталу 2015 року шляхом дроблення вкладів фізичних осіб та виведення коштів юридичних осіб кредитний портфель банку було зменшено на 8 млрд грн і $1 млрд.

Згідно з документом, під час досудового розслідування встановлено, що в 2014 році службові особи банку отримали кредити для підтримки ліквідності на 3,3 млрд грн.

Водночас, у лютому 2015 року НБУ визнав банк неплатоспроможним, а в червні 2015 року - прийняв рішення про його ліквідацію через недокапіталізацію відповідно до вимог стрес-тесту.

Як наголошується в документі, під час досудового розслідування виникла необхідність допиту колишнього складу керівництва банку, які звернулися до Національного банку України для підтримки ліквідності, однак це виявилося неможливим через відсутність їхніх адрес і телефонів.

Постанова діє один місяць.

Як повідомлялося, Національний банк України, продовжуючи розпочату процедуру виведення з ринку неплатоспроможного ПАТ "КБ" Надра", 4 червня 2015 року прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цього банку.

НБУ в серпні-2014 прийняв рішення про зарахування банку "Надра" до категорії проблемних і встановив термін для вжиття банком заходів щодо приведення діяльності у відповідність із вимогами законодавства.

Як зазначив регулятор, результати безвиїзного банківського нагляду показали, що проблеми виникли внаслідок ризикової діяльності акціонерів і менеджменту банку на чолі з Ігорем Гіленком у період до фінансової кризи 2008-2009 років. Рішення щодо виведення банку з процедури тимчасової адміністрації у 2011 році було прийнято передчасно: банк продовжив діяльність недостатньо капіталізованим і виявився нездатним витримати кризу ліквідності в 2014-2015 роках. При цьому акціонери і керівництво банку "Надра" не запропонували своєчасних достатніх заходів для збільшення капіталу банку до необхідного рівня, достатньої для забезпечення його платоспроможності.

У зв'язку з цим НБУ 5 лютого 2015 року від банк "Надра" до категорії неплатоспроможних, а Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) ввів тимчасову адміністрацію на період з 6 лютого до 5 травня, а потім продовжив термін її роботи в банку до 5 червня.

За даними регулятора, загальна сума можливого відшкодування вкладникам банку "Надра" станом на 1 травня 2015 року становила 3,8 млрд грн. Вклади в межах гарантованої суми у 200 тис. грн мали 99% всіх вкладників банку "Надра".

Банк "Надра" заснований в 1993 році, входить до Group DF, яка належить Дмитру Фірташу.

Згідно з даними Нацбанку України, станом на 1 січня 2015 року за розміром загальних активів банк посідав 11-е місце (35,878 млрд грн) серед 158 банків країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА